Buttons voor internationals

| Johannes de Vries

Buitenlandse studenten en medewerkers die er alles aan doen om Nederlands te leren, worden - soms kennelijk tegen hun zin - voortdurend in het Engels aangesproken. Daar heeft het taalcoördinatiepunt iets op gevonden: een button.

Photo by: Redactie UT Nieuws

Buitenlandse UT’ers die er alles aan willen doen om hun Nederlandse taalvaardigheid te verbeteren, hebben daar sinds deze week een extra gadget voor: een button. Daarmee is de tekst ‘Spreek Nederlands met mij’ op te spelden, zodat ze in contact met Nederlanders ‘gewoon’ Nederlands spreken.

Volgens de medewerkers van het taalcoördinatiepunt (TCP) worden bijvoorbeeld buitenlandse PhD’s 'als ze er ook maar een beetje exotisch uitzien' voortdurend in het Engels aangesproken. Dat helpt niet bij de pogingen om juist goed Nederlands te leren. Tegenover het Nuffic zegt taalcoördinator Katja Hunfeld dat de button elders goed werkt. 'Het is een heel eenvoudig middel waarmee we onze cursisten helpen.'

Volgens Hunfeld is er een enorme interesse in het leren van de Nederlandse taal onder buitenlandse UT'ers. De UT zet tegelijkertijd in op internationalisering en biedt steeds meer Engelstalige colleges aan. Ook moeten docenten worden geacht het Engels te beheersen. Hunfeld: 'Dit staat daar los van en heeft een heel ander doel. We willen onze cursisten helpen bij wat ze nodig hebben om buiten de UT in Nederland te kunnen leven.'

Het TCP heeft 250 buttons laten maken. Die zijn in eerste instantie voor de deelnemers aan een projectweek 'sport en cultuur' die het TCP volgende week voor haar cursisten organiseerd. Als anderen geïnteresseerd zijn, dan zijn er voor hen echter ook wel buttons beschikbaar, 'maar dan meer als geintje'.

De buttons liggen bij het taalcoördinatiepunt op de vijfde etage van de Vrijhof.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.