SP tegen verhoogd collegegeld honours

Minister Bussemaker stelde een tijdje geleden al voor dat universiteiten gaan experimenteren met verhoogde collegegelden voor honourstrajecten. De UT doet daar voorlopig niets mee. Gelukkig maar, vindt de SP. De partij verzet zich nu tegen de verhoging.

Universiteiten mogen van minister Bussemaker gaan experimenteren met een hoger collegegeld voor honourstrajecten. Ze mogen bijna vierduizend euro collegegeld mogen vragen: twee keer zoveel als het gewone collegegeld. De SP wil dat voorkomen. Ga daar niet mee experimenteren, waarschuwt Kamerlid Jasper van Dijk.

'Daarmee werpt Bussemaker een drempel op voor studenten uit lagere inkomens', vindt Van Dijk. 'Je moet niet selecteren op centen, maar op talenten.' Bij de behandeling van de onderwijsbegroting zal hij een voorstel doen om het experiment te schrappen. Ook de PvdA heeft zich in het verleden kritisch uitgelaten over het experiment. De studiekosten moeten niet te hoog oplopen, vindt Bussemakers eigen partij. Als er straks een leenstelsel komt en de ov-studentenkaart wordt versoberd, wordt het wellicht te veel om ook nog het onderwijs duurder te maken. Juist daarom rekent SP’er Van Dijk op de steun van de PvdA, laat hij weten. Maar zijn collega Mohammed Mohandis (PvdA) houdt de boot af. Hij wil wachten tot Bussemaker haar voorstel voor het experiment aan de Tweede Kamer voorlegt.

De UT liet voor de zomer al weten voorlopig niet te experimenteren met het verhoogde collegegeld. De UT wil eerst het aanbod  van de honourstrajecten en de deelname daaraan vergroten. Daarna wordt er in de toekomst wellicht alsnog gekeken of er een verhoogd collegegeld wordt ingesteld.

Schizofreen?

Het experiment is vooral een wens van VVD en CDA. Minister Bussemaker was er aanvankelijk weinig enthousiast over. Het zou te omslachtig zijn om te controleren of de honoursprogramma’s wel een hoger collegegeld rechtvaardigen. Bovendien 'is het nu al moeilijk om er meer dan een paar studenten voor geïnteresseerd te krijgen', zei ze tegen de Tweede Kamer. Als de programma’s duurder worden, komen er misschien nog minder studenten op af. De minister was er dus tegen, stelt Van Dijk. 'Het is nogal schizofreen dat zij het experiment nu zelf voorstelt.'

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.