Publieksprijs voor tumoren kun je horen

| Johannes de Vries

Zo, die is binnen. UT-hoogleraar Wiendelt Steenbergen en zijn team grepen gisteren naast de Academische Jaarprijs, maar pakten wél de publieksprijs. Dat terwijl ook de Herman Wijffels Innovatieprijs nog voor het grijpen ligt.

Team Steenbergen, dat namens de Universiteit Twente onderzoek doet naar een nieuwe methode om tumoren op te sporen, greep gisterenavond naast de Academische Jaarprijs. De jury gunde de prijs van €100.000 aan het UvA-project ‘Vogel het uit’. Het publiek koos daarentegen wél voor het team van UT-onderzoekers en -studenten.

Onder de naam ‘tumoren kun je horen’ wordt onderzoek gedaan dat uiteindelijk moet leiden tot een nieuwe manier om kanker te vinden. Over dat tumorenonderzoek schreef UT Nieuws al eerder. Naast de projecten van de UT en de UvA dong ook Leiden mee naar de prijzen.

Van de drie teams haalde team Steenbergen de meeste publieksstemmen binnen. UT-alumnus Diederik Jekel riep team Steenbergen daarop uit tot winnaar. Het team van Wiendelt Steenbergen mag als beloning een vraag bedenken voor de Nationale Wetenschapsquiz die rond de kerst wordt uitgezonden.

Vogel het uit

Het winnende UvA-team onderzoekt met kleine gps-trackers welke keuzes vogels maken en waarom. Met het prijzengeld van honderdduizend euro wil het een app ontwikkelen waarmee iedereen met zijn telefoon of tablet kan zien waar de beestjes geweest zijn. Door foto’s en video’s te delen kunnen mensen bovendien zelf bijdragen aan het onderzoek. De app gaat ‘Vogel het uit’ heten en komt naar verwachting in het voorjaar van 2014 uit.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.