Nóg een nominatie voor tumorenonderzoek

| Johannes de Vries

Eerder al een finaleplek voor de Academische Jaarprijs, nu bovendien een nominatie voor de Herman Wijffels Innovatieprijs. UT-hoogleraar Wiendelt Steenbergen en zijn team doen onderzoek naar een nieuwe methode voor het opsporen van tumoren.

Nóg een nominatie voor hoogleraar Wiendelt Steenbergen. In juni meldde UT Nieuws al dat hij en zijn ‘team Steenbergen’ een finaleplek voor de Academische Jaarprijs bemachtigden. Daar komt nu een nominatie voor de Herman Wijffels Innovatieprijs bij. Steenbergen ontwikkelt voor onderzoeksinstituut MIRA een nieuwe methode om tumoren op te sporen.

De Herman Wijffels Innovatieprijs, een idee van de Rabobank, wordt jaarlijks uitgereikt aan ondernemers die daarmee hun duurzame innovatieve ideeën kunnen verwezenlijken. In dit geval is die onderneming PA Imaging, een spin-off van de UT. De Herman Wijffels Innovatieprijs kent een algemene innovatieprijs en een prijs in de categorie ‘zorg en welzijn’. Steenbergen doet mee in die laatste categorie. Voor de top drie in beide categorieën is in totaal €150.000 aan prijzengeld beschikbaar.

Het onderzoek van Steenbergen moet uiteindelijk leiden tot een nieuwe manier om borstkanker te vinden. Technisch komt het er op neer dat met korte lichtpulsen zogenaamd ultrageluid wordt veroorzaakt op plekken waar zich veel bloed bevindt. Dat kan duiden op kwaadaardige tumoren. In simpele taal zijn de voordelen daarvan:

  • dat de methode pijnloos is omdat de borst niet samengedrukt hoeft te worden, zoals dat het geval is bij mammografie (de röntgenmethode die nu wordt gebruikt om te screenen op borstkanker),
  • dat het tumorweefsel en klierweefsel veel beter van elkaar kan onderscheiden, wat vooral belangrijk is voor het vinden van tumoren bij vrouwen jonger dan 50 jaar,
  • dat het meer tumoren vindt dan er met röntgenscreening gevonden worden,
  • dat cystes en verkalkingen worden genegeerd, die met mammografie nog wel eens voor tumoren worden aangezien.

Publieksprijzen

Naast de innovatieprijzen in de twee eerder genoemde categorieën, wordt er ook een publieksprijs van €5.000 uitgeloofd. Stemmen op één van de dertien projecten kan hier. De uitreiking van de prijzen is op 7 november.

Overigens is ook de winnaar voor de Academische Jaarprijs nog niet bekend. Op 23 oktober wordt duidelijk of Steenbergen daar als winnaar uit de bus komt. Stemmen voor de daarbij behorende publieksprijs kan hier.