IO-studenten exposeren tuinkachel en dj-set in Bijenkorf

| Thijs Spruijt

Ze beschikken over een gezonde dosis creativiteit, de studenten industrieel ontwerpen van de UT. Dinsdagavond opende in de Bijenkorf de achtste expositie 'Twents Design' met ontwerpen van IO'ers. De studenten ontwierpen onder andere een tuinkachel en een hufterproof dj-set op zonne-energie.'

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

In de Bijenkorf Enschede werd dinsdagavond de 8e editie van de expositie ‘Twents Design’ geopend. UT-studenten industrieel ontwerpen (IO) presenteren daar samen met hun collega’s van Saxion hun producten aan de buitenwereld. De ontwerpen, van een tuinkachel tot een hufterproof dj-set, tonen een gezonde portie creativiteit van veel IO’ers.

Bij de opening dinsdagavond waren de meeste IO-studenten aanwezig om een toelichting te geven op hun bijzondere werk. De studenten maakten onder andere een hufterproof outdoor DJ-set op zonne-energie en supertrendy waskuip. Veel van de tentoongestelde producten zijn tot stand gekomen in opdracht van een bedrijf.

Zo ook de tuinkachel van IO-student Remco Reuvers (22). Hij maakte zijn ontwerp in opdracht van Esschert Design, een tuinartikelenbedrijf. ‘Ik heb voor mijn bacheloropdracht een hele lijn van tuinkachels ontworpen. De opdracht hield daarbij in dat dit moest zonder schroeven of lasnaden. Zelfs zonder dit alles is het nog steeds een zeer stabiel ontwerp.’ Op de expositie stond slechts een schaalmodel. Reuvers’ opdrachtgever heeft alle vier de kachels in productie genomen. De grootste is twee meter hoog.

Ook Eelco Anninga (22), eveneens UT-student, heeft zijn ontwerp gestald op de expositie. Zijn ontwerp biedt een oplossing voor een probleem dat hij zelf had. ‘Ik heb twee studentenkamers, waarbij één rechthoekig en klein is, terwijl de ander groot is met schuine wanden. Ik heb een ontwerp gemaakt waarbij ik de ruimte onder de trap met lades toch nog kan gebruiken. Ik heb daarvoor een kast ontworpen met overgangslijnen. Deze lijnen hebben het effect dat het net lijkt of de kamer dieper is, de lijnen lopen over in de treden van de trap.’

Op zoek naar nieuwe locatie

Het komende jaar zal de expositie Twents Design een andere locatie moeten vinden aangezien  de Bijenkorf binnenkort de vestiging in Enschede sluit. De UT en het Saxion zijn nog op zoek naar een nieuwe locatie.

De huidige expositie is nog geopend tot 21 september.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.