Een beetje verliefd...

| Redactie

Studium Generale trekt letterlijk volle zalen de laatste tijd. In samenwerking met studievereniging Dimensie was vorige week tijdens een lezing van Prof. dr. Gert ter Horst, genaamd ‘Verliefd in de MRI’ de opkomst zo hoog dat niet alle geïnteresseerden de bijeenkomst konden bijwonen. Gisteravond was er opnieuw grote belangstelling voor het onderwerp ‘verliefdheid’. Relatiepsychologe Carolien Roodvoets vertelde in een lezing van anderhalf uur wat verliefdheid met een mens kan doen.

‘Verliefdheid is een soort gekte’ is de bemoedigende zin waarmee ze haar rede begint. Zenuwachtigheid, hartkloppingen en energie voor tien. Iedereen is er wel eens mee in aanraking gekomen. ‘Verliefdheid kan wel eens het meest besproken onderwerp ooit zijn’, aldus Roodvoets. Wie verliefd is bekijkt de wereld door een roze bril. Dat is mooi. Maar verliefdheid kan ook leiden tot liefdesverdriet. En dat betekent veel ellende’. Ze vraagt de zaal wie er op dit moment liefdesverdriet heeft. Een vinger van een jongen achterin priemt de lucht in. ‘Het gaat over. Het komt weer goed’, zegt ze troostend.

Roodvoets komt het fenomeen liefdesverdriet veel tegen in haar praktijk. Verliefdheid gaat namelijk na een paar maanden tot twee jaar over. ‘Vaak gaat verliefdheid dan over in ‘houden van’. Dat is hét moment om te kijken of een relatie kans van slagen heeft. De realiteit komt weer om de hoek kijken en de twee verliefde ‘slachtoffers’ gaan de zogenaamde individuatiefase in. Ze worden weer zichzelf en stappen langzaam van hun roze wolk af. Dat is maar goed ook, want als iedereen permanent verliefd zou zijn zou de wereld er flink anders uit zien. De economie zou nog sneller instorten. Wie verliefd is kan zich moeilijk op het werk concentreren. En wie liefdesverdriet heeft moet soms met verschijnselen van een depressie de ziektewet in.’

Roodvoets behandelt ook andere aspecten van relaties. ‘Seks wordt overschat. Een relatie zonder seks kan best gezond zijn, maar dan moet er wel geknuffeld worden’, zegt ze. Ook de marktwaarde per persoon blijkt belangrijk. Ben je een 6je of een 8? En welk cijfer krijgt je partner? Dat moet een beetje matchen, wil een relatie kans van slagen hebben. De grote verrassing, vooral voor het mannelijke bezoek, kwam met de mededeling dat mannen eigenlijk helemaal niet de jagers zijn bij het regelen van een date. Nee, de vrouwen kiezen de mannen. Vervolgens geeft de vrouw een miniem signaaltje af aan de man, waarmee gezegd wordt. ‘Je kan wel eens een poginkje wagen.

Roodvoets sluit haar lezing af met de mededeling dat verliefdheid niet alles is en dat een leuke, stabiele relatie belangrijker is en een mens gelukkiger maakt dan een blinde verliefdheid.

Cynthia Bergsma

Foto's: Arjan Reefs

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.