30 min
Het is weer aspergetijd en de witte asperges vliegen je om de oren. Erg lekker, maar kennen jullie het groene goud al? Als je toch liever met witte asperges kookt, kijk dan nog eens naar onze kookschool van vorig jaar. Hier staat hoe je witte asperges bereidt. Je kunt dit terug vinden door op www.utnieuws.nl‘kookschool’ of ‘witte asperges’ in het zoekveld te typen. Maar nu weer even terug naar de groene asperge.
Benodigdheden
voor 4 personen als voorgerecht of bijgerecht
- 16 à 20 groene asperges (afhankelijk van de dikte), voordelige vind je op de markt
-150 gram rauwe ham (parma of een ander soort)
-peper, zout, olijfolie
-evt. 75 gram zachte geitenkaas
-evt. balsamicostroop
-kookpan, grillpan
Bereidingswijze
Groene asperges hoef je in principe niet te schillen (dat scheelt weer). Je snijdt wel het houtige uiteinde eraf. Dit is ongeveer 2 cm van de onderkant.
Doe de asperges in een pan met water en een beetje zout. Breng het water aan de kook en kook in ongeveer 5-6 minuten beetgaar.
Leg de asperges op een bord en bestrooi met peper en wat zout. Strijk er met een kwastje (of je handen) olijfolie over.
Verwarm nu je grillpan. Zorg dat de pan goed heet is. Doe geen olie of boter in pan (dit geldt niet alleen voor asperges maar voor alles wat je in de grillpan bereidt). Grill de asperges nog een paar minuten in de pan tot ze mooie streepjes hebben.
Scheur de ham in kleine stukjes en verdeel deze over de asperges. De liefhebber verkruimelt er nog wat geitenkaas over. Ook een beetje balsamicostroop erover is lekker en als je dit een beetje netjes doet ziet het er ook nog leuk uit!
Variatie en inspiratie
- Groene asperges zijn ontzettend veelzijdig. Ze zijn gekookt lekker, maar dus ook gegrild of roergebakken. Je zou ze bijvoorbeeld kunnen roerbakken voor door de risotto. Lekker met spekjes en tuinerwtjes.
-Wikkel om de voorgekookte groene asperges een plakje parmaham. Daar wikkel je weer een half plakje bladerdeeg omheen. Bak ze in 15 minuten goudbruin in de oven.
-Kook de asperges in kleine stukjes beetgaar. Je kunt ze nu door een quiche doen.
Eet smakelijk
Rayke Derksen