1 koksmuts
20 min (+ afkoeltijd)
Benodigdheden
Dessert voor 4 personen
- ongeveer 400 gram rabarber (vuil gewicht)
- ongeveer 250 gram aardbeien (vuil gewicht)
- 1 eetlepel suiker of een zakje vanillesuiker (of meer)
- eventueel wat maïzena
- om erbij te serveren naar keuze: volle (griekse) yoghurt, hangop, vanillekwark, geklopte slagroom, panna cotta, vanille-ijs, etc.
- eventueel een paar losse aardbeien voor de garnering
Bereidingswijze
Maak eerst de rabarber schoon door de stengels te wassen en de lelijke toppen eraf te snijden. Snij de rabarber vervolgens in plakjes van een centimeter en doe dit in een pan, liefst met een beetje een dikke bodem. Zet het vuur op middelhoog en doe de deksel op de pan. De rabarber moet ongeveer 10 minuten smoren en gaat als hij warm wordt vanzelf vocht afgeven waar hij in gaat koken. Zodra dit vocht vrijkomt kun je het vuur dan ook laag draaien zodat het net pruttelt. Als het nodig is kun je altijd een paar eetlepels water toevoegen, maar over het algemeen komt er behoorlijk wat vocht vrij en we willen een compote en geen soep…
Ga ondertussen de aardbeien schoonmaken (kroontjes eraf) en snij ze in vieren. Als de rabarber uit elkaar begint te vallen, doe je de aardbeien erbij en die kook je nog ongeveer vijf minuten mee.
Als het aarbei-rabarbermengsel gaar is en goed gemengd kun je proeven hoeveel suiker je wil toevoegen. Ik heb ongeveer een eetlepel gedaan, maar dat is afhankelijk van je voorkeur voor zoet of zuur (en of je er iets zoets bij serveert). Mocht het geheel toch teveel soep zijn geworden, dan kun je overwegen om een eetlepel maïzena vermengd met wat water toe te voegen en dit even mee te koken om de compote weer dik te maken. Laat het helemaal afkoelen voordat je het serveert.
Serveer de compote met de yoghurt, hangop, kwark, slagroom of ijs (of combinatie hiervan). Denk na over een mooie presentatie als je een diner geeft, bijvoorbeeld in een glas met laagjes rabarber, laagjes yoghurt en een paar losse aardbeien bovenop. Of als je het serveert met iets stevigers zoals kwark of hangop, maak daar dan een mooie eilandje van in het midden van het bord, een paar aardbeien erop en de compote eromheen.
Variatie en inspiratie
- Je kunt de hoeveelheid rabarber en aardbei zelf wat aanpassen naar smaak. Als je meer de aardbei wilt proeven, dan doe je wat meer aardbei. Hou je van zuur, dan gebruik je juist wat minder. Als je het toch te zuur vindt nadat je het al hebt afgekoeld, zoet het dan niet verder met gewone suiker, maar met poedersuiker. Gewone suiker wordt in de koude compote makkelijk meer opgenomen en dan knisperen de suikerkorreltjes tussen je tanden.
- Je kunt van aardbei en rabarber ook een heerlijk crumble uit de oven maken. In jaargang 45, editie 25 beschrijft Rayke het recept voor crumbledeeg (zie online archief). Je doet de aardbei en rabarber dan ongekookt in de ovenschaal en maakt alles gaar in de oven.
- Je maakt van aardbei met rabarber een heerlijke jam door het met geleisuiker te koken (zie de aanwijzingen op de verpakking). Maak dan wel wat minder, anders heb je heel wat potjes nodig…
Maaike Endedijk