Recept van de week: Zalmburger

| Redactie

Zalmburger  2 koksmutsen   25 min

Zalmburger  2 koksmutsen

25 min

Denk je bij burgers vooral aan fastfoodketens met kleffe broodje en iets vlezigs ertussen? De komende drie weken gaan we een lekker zelfgemaakt alternatief bieden. We beginnen met een visburger met zalm, volgende week volgt de vleesvariant en we sluiten af met een lekkere, ook voor vleeseters geschikte vegaburger.

Benodigdheden

voor 2 zalmburgers
- 200 gr zalmfilet (diepvries, vers mag natuurlijk ook)

- ½ ei

- 2 eetlepels (20 gr) paneermeel

- ½ tl dille (gedroogd, als je verse hebt neem dan wat meer)

-1 tl citroensap

- 1 bosui

- 2 eetlepels bloem

- klontje boter of vloeibare boter

- zout, peper

Bereidingswijze

Ontdooi de zalm, dep de filets droog met wat keukenpapier en hak de filets heel fijn met een scherp mes, de stukjes moeten maximaal een halve centimeter groot zijn. Makkelijker is nog om de zalm even in de keukenmachine fijn te hakken. Zorg dat het nog kleine stukjes blijven en dat het niet helemaal moes wordt.

Snij de bosui in heel dunne ringetjes, het laatste donkergroene stuk gebruiken we niet. Kluts het ei en meet ongeveer de helft af. Meng nu de zalm, citroensap, dille, ½ ei, bosui en paneermeel door elkaar samen met wat peper en zout. Het moet een mooi kleverige massa zijn, waarvan je burgers kunt vormen. Als je denkt dat het te nat is, doe er dan nog wat extra paneermeel door. Denk je dat het te droog is, doe er dan wat extra ei door.

Verdeel het mengsel in tweeën en vorm hier burgers van die 1-1,5 cm dik zijn. Als je ze dikker maakt, dan wordt de zalm niet gaar. Haal de burgers even door de bloem, zodat ze mooi bakken en niet aan de pan plakken.

Verwarm nu de boter in een koekenpan en pak de burgers aan beide kanten ongeveer 4 minuten, zodat ze mooi bruin zijn en gaar van binnen. Zorg dat het vuur niet te hoog staat, anders verbranden ze voordat ze gaar zijn.

Variatie en inspiratie

- Serveer de burger op een hamburgerbroodje dat je eerst even roostert in de oven of in een droge koekenpan of grillpan

- Als garnering kun je wat blaadjes sla en dunne plakjes komkommer op het broodje doen

- Als sausje kun je natuurlijk een kant-en-klare saus gebruiken, maar zelf maken is zo gepiept: Meng4 eeetlepels yoghurt met 1 eetlepel mayonaise, ½ tl mosterd, ½ tl citroensap, peper en zout en dille (of andere groene tuinkruiden).

Maaike Endedijk

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.