30 min
Deze twee weken heeft de aardappel de hoofdrol. We beginnen met het basisrecept voor een perfecte aardappelpuree. Hoe moeilijk kan het eigenlijk zijn? Aangezien aardappelpuree uit een pakje veel wordt verkocht, is het blijkbaar niet voor iedereen een eenvoudig klusje. Maar als je het basisrecept eenmaal kent dan tover je voortaan in een handomdraai een heerlijke aardappelpuree op tafel. De volgende do’s en don’ts zijn van belang: 1) Gebruik nooit, maar dan ook echt nooit een blender of (staaf)mixer om aardappelpuree te maken. Er gebeurt dan iets raars met de structuur, waardoor het een soort lijm wordt. 2) Gebruik een aardappelpers/pureeknijper voor een mooi fijne luchtige en romige puree (te koop bij IKEA of een kookwinkel). 3) Gebruik verse nootmuskaat. 4) Koop een kruimige aardappel.
Benodigdheden
voor 4 personen als bijgerecht, voor 3 personen als basis voor een stamppot
- 1 kilo ongeschilde aardappels
- half kopje melk (75-100 ml)
- 30 gr roomboter
- verse nootmuskaat en een fijne rasp
- peper, zout
- een pureeknijper of anders een stamper
Bereidingswijze
Schil de aardappels en snij ze in gelijke stukken van ongeveer 5 cm. Was ze en doe ze in een pan met zoveel water dat ze net niet onderstaan. Breng de aardappels aan de kook met een snuf zout en laat ze koken tot ze gaar zijn. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Een aardappel die van je vork afvalt als je erin prikt is gaar.
Giet de aardappels goed af en laat ze in de pan zonder deksel even uitdampen. Hoe minder water, hoe voller de smaak van je puree. Je kunt hiervoor de pan op een heel laag vuurtje laten staan, zodat de aardappels niet te veel afkoelen.
Maak nu een puree van de aardappels door ze met een pureeknijper fijn te knijpen. Een pureeknijper is een soort grote knoflookpers met mooie fijne gaatjes, maar er bestaan ook pureestampers met kleine sleufjes die voor een fijne puree zorgen. Als je alleen een grove stamper hebt, zorg dan dat je de aardappels goed fijnstampt. Verwarm de melk even in de magnetron en roer die met een lepel door de puree, totdat er een mooie gladde puree ontstaat. Roer de boter in kleine blokjes door je puree. Roomboter geeft een lekkere smaak en de puree gaat er mooi van glanzen.
Rasp nu wat nootmuskaat over de puree en breng de puree op smaak met wat peper en zout. Een nootmuskaatbolletje (zie foto) koop je bij de meeste supermarkten. Je kunt er heel lang mee doen en de smaak is veel beter dan van nootmuskaat uit een potje. Er zijn speciale nootmuskaatmolentjes, maar met een gewone fijne rasp gaat het ook goed.
Variatie en inspiratie
Met de volgende ingrediënten kun je je puree een speciale smaak geven:
- 1-2 eetlepels mosterd
- Gebruik crème fraiche of roomkaas in plaats van melk voor een wat frissere smaak
- 3 eetlepels verse bieslook of verse gehakte platte peterselie
- Kook de aardappelpuree in (tuinkruiden)bouillon in plaats van water met zout
- Maak je eigen pomme duchesse: Laat de melk weg en doe twee keer zoveel boter door de even afgekoelde puree samen met een losgeklopt ei. Doe dit mengsel in een spuitzak met een grote opening en maak toefjes van 5 cm op een bakplaat met bakpapier. Bak de pomme duchesse bruin in 25 minuten op 180-200 C. Heel chique bij een diner!
Maaike Endedijk