Recept van de week: Pasta Hawaii

| Redactie

Deze week het laatste deel van de serie: koken met fruit. We hebben al pilav met perzik en witlofsalade met granaatappel gemaakt en nu sluiten we af met een old-time-favorite: ananas. We gaan pasta met hawaii-saus maken.

Pasta Hawaii 1 koksmuts

15 min + evt. 10 oventijd

Benodigdheden

voor 4 personen

-400 gram pasta (bijvoorbeeld: penne, fusilli, elleboogjes)

-250 gram hamblokjes

-een ui (in kwart ringetjes)

-1 teentje knoflook, gesnipperd

-1 pak (500 gr) passata di pomodoro (tomaten saus)

-1 blikje tomatenpuree

-1 blik ananas stukjes

-1 zakje geraspte kaas (ongeveer de helft nodig)

-italiaanse kruiden, peper, zout, olijfolie

-grote sauspan/wok/hapjespan, een pasta pan en evt een ovenschaal

Bereidingswijze


Verhit een klein beetje olijfolie in de ‘sauspan’. Fruit het uitje en de knoflook kort (niet verkleuren). Voeg de passata en de tomatenpuree toe en roer goed door. Voeg om de saus iets zoeter te maken een beetje uitlekvocht van de ananas toe. Breng de tomatensaus verder op smaak met Italiaanse kruiden, peper en zout. Kook ondertussen de pasta beetgaar (al dente).

Voeg de hamblokjes aan de saus toe. Voeg ook de ananasblokjes toe en kook nog 2 minuten.

Nu kun je de pasta serveren met de saus en garneren met wat geraspte kaas òf je vet een ovenschaal in, doet de pasta onder in de schaal, de saus erop en sluit af met een laag geraspte kaas. Deze ovenschaal zet je ongeveer 5 à 10 minuten in een voorverwarmde oven of grill van 240 graden. Zo krijgt de pasta een mooie gegratineerde korst van kaas.

Variatie en inspiratie

- Gebruik verse basilicum om de saus op smaak te brengen.

- Gebruik ipv passata, tomatenpuree, peper, zout en italiaanse kruiden, je favoriete pot pastasaus (wel eentje op basis van tomaten).

- Gebruik eens brie ipv geraspte kaas. Je kunt ook kaassoorten combineren om zo de restjes eens op te maken.

- De combinatie van ham, tomaat/ketchup, ananas en kaas, smaakt ook goed op een (open) tosti, pizza (uiteraard) of op een afbakbroodje.

- Een verse ananas is hartstikke lekker, maar in dit gerecht zonde om te gebruiken, bespaar je dus de moeite en neem ananas uit blik. Wel zo makkelijk en voordelig. Bij dit gerecht kun je natuurlijk wel heel goed een verse ananas eten als toetje!!

- Vind je dat er te weinig groente in deze pastasaus gaat, serveer er dan een salade bij!

Eet smakelijk!

Rayke Derksen

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.