Boterkoek 1 koksmuts
10 min + 40 min oventijd
Benodigdheden
voor 16 personen (of gewoon meerdere keren boterkoek)
-1 ei
-250 gram bloem
-200 gram boter
-175 gram lichtbruine basterdsuiker
-een beetje zout
-(boterkoek)bakblik, beetje extra boter om in te vetten, oven, bakkwastje, vork, beslagkom
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 170 graden. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Meng in je beslagkom de bloem, boter, en basterdsuiker. Voeg een ‘mespuntje’ zout toe. Kluts het ei en voeg de helft toe aan de bloem, boter en suiker. De andere helft bewaar je.
Kneed het mengsel tot het geheel gemengd is en een deegbal vormt. Druk het deeg in het bakblik (eerst even invetten!) en zorg dat de bovenkant egaal is. Verdeel de andere helft van het ei over de bovenkant met een bakkwastje. Trek vervolgens met een vork een ruitjespatroon over de bovenkant voor een echte ‘boterkoek-look’. Bak de boterkoek 35 minuten en laat afkoelen. Draai wel even het schuifje van de boterkoekbakvorm één keer rond voordat ie helemaal afgekoeld is.
Variatie en inspiratie
- Het is echt de moeite waard om een boterkoekbakblik te gebruiken. Zo haal je de boterkoek erg gemakkelijk uit de vorm. Je kunt er voor een paar euro één kopen bij de action, blokker, hema, etc.
- Hou je van gember? Voeg dan eens een paar in plakjes gesneden stukjes stemgember toe.
- Gebruik het liefst roomboter in dit recept. Het is misschien niet zo gezond, maar wel veel lekkerder dan bijvoorbeeld margarine.
- Ik vind het erg lekker om basterdsuiker te gebruiken, maar kristalsuiker kan ook prima!
Rayke Derksen