20 min
Dit keer een gerecht dat nog niet helemaal in het seizoen past. Echter vind ik (en anderen met mij) dit zo’n lekkere salade, dat ik graag een keer een uitzondering maak. De salade is voor de liefhebber ook lekker als lunch. De ingredienten heb je vaak nog wel deels in huis en anders zijn ze in elke supermarkt het hele jaar door verkrijgbaar. Echter vooral in de zomer erg voordelig. Variëren is ook volop mogelijk, kijk voor tips onderaan het recept.
Benodigdheden
voor 4 personen (als bijgerecht)
- 1/2e komkommer (in vieren gesneden en dan in kleine plakjes)
-6 grote, 8 kleine of 16 cherrytomaten in stukjes
-1 blok feta in stukjes
-1 (rode) ui in kleine stukjes
-1 courgette in halve plakjes
-1/2e rode paprika in blokjes
-olijfolie, (balsamico/witte wijn/natuur) azijn, peper, zout, evt scheutje honing
- koekenpan, keukenrol, bordje, saladekom, saladebestek
Bereidingswijze
Verhit olijfolie in een koekepan en bak de courgette en paprika in ongeveer 5 minuten lichtbruin en beetgaar. Bestrooi licht met peper en zout en laat uit lekken op keukenrol. Laat even afkoelen.
Meng de komkommer, tomaat, uit, paprika, courgette en feta in de saladekom. Voeg naar smaak olijfolie en de door jou gekozen azijn soort toe. De meeste mensen voegen iets meer olijfolie toe dan azijn. Is het naar je smaak toch iets te zuur? Voeg dan een klein beetje honing toe (doseren gaat heel makkelijk met een knijpflesje honing). Breng uiteindelijk nog op smaak met peper en zout.
Variatie en inspiratie
- Een van de ingrediënten niet in huis? Geen nood, ook dan smaakt de salade prima.
-Vervang de feta eens door mozzarella
-Vervang de rode ui door in ringetjes gesneden lente-ui.
- Voeg eens verse basilicum of verse bieslook toe.
-Voeg eens een handje rucola sla toe.
-Ook lekker met groene olijven er door.
-Serveer de salade wanneer je bijvoorbeeld een stukje vlees met gebakken aardappelen/friet eet.
-Bak met de courgette (en paprika) op het laatst nog even een fijn gesneden knoflookteentje mee.
-Ook zonder de dressing is dit een erg lekkere salade (en nog gezonder).
-Het mag er dan nog wel lang geen tijd voor zijn, maar bij de barbecue is dit ook een heerlijk fris bijgerecht.
Rayke Derksen