Ruud Vroon van de Student Union (de gebouwbeheerder van de Bastille), campusmanager Patrick Welman, student en oprichter van de Twente Debating Society (TDS) Beer Sijpesteijn en de directeur van het Facilitair Bedrijf David Korringa gingen dinsdag met elkaar in discussie over de lege Bastille tijdens het door Studium Generale, UT-Nieuws en TDS georganiseerde lunchdebat.
Starbucks
De panelleden leken het erover eens dat de leegloop van de Bastille is begonnen met het verplaatsen van de mensa naar de Waaier. Maar dat terugdraaien is geen reële optie, liet Korringa doorschemeren. Het zwaartepunt van de campus ligt nu vooral op het O&O-plein terwijl het panel, en ook de zaal, meenden dat aan het eind van de middag en de avond het leven op de campus zich zou moeten verplaatsen naar de Boulevard met de Bastille als middelpunt.
Veel nieuwe ideeën hoorde campusmanager Welman niet, twitterde hij direct na afloop. Toch weer een boekwinkel werd gezegd, want een serieuze universiteit kan niet zonder. Of: een prominentere plaats voor de fietsenmaker, een wasserette en nieuwe projectruimtes. De meeste heil zag men echter in horeca, en dat het liefst een Starbucks of een bedrijf met een Starbucks-achtige uitstraling. ‘Daar komen mensen op af en die stroom bezoekers is ook belangrijk om detailhandel te trekken’, aldus Sijpesteijn.
Tonnie Buitink liet vanuit de zaal weten er weinig vertrouwen in te hebben. ‘Er lag twee keer een plan van Douwe Egberts, maar dat is ook niet gelukt.’ Volgens Korringa zal eerst met Sodexo overlegd moeten worden voor er een externe horecapartij kan worden aangetrokken. ‘Dat is absoluut niet dichtgetimmerd, maar als wij een koffiecorner willen, is het logisch dat we eerst Sodexo benaderen.’
Volgens Sijpesteijn krijg je dan een ‘lullig bakje koffie’ en gaat het vooral ook om de beleving die wordt gecreëerd. ‘Een Starbucks heeft dat en dat zou echt een meerwaarde zijn voor de campus’, bevestigde Welman. Hij zegt na lang zoeken een contactpersoon van de keten te hebben gevonden en hoopt dat hij een filiaal naar de campus kan trekken. ‘Maar dat zal wel een verhaal van de lange adem zijn.’
Huurprijzen omlaag
Belangrijke reden waarom nog geen (nieuwe) commerciële partijen de Bastille ingetrokken zijn, en waarom de boekhandel vertrokken is, is de hoge huurprijs. Volgens Korringa komt dat omdat huurders ook mee moeten betalen aan de leegstand op de UT. ‘Per vierkante meter betaal je vijf euro voor de leegstand op de campus. Vierkante meters zijn hier duurder dan elders, maar dat komt ook omdat alles hier van ons is: de leidingen in de grond, de wegen, het groen.’
Foto's: Arjan Reef
Sijpesteijn opperde dat de UT zijn verlies moet nemen. ‘Nu gaat er minder huur naar de campus dan als er een boekhandel zit die de helft van de huur betaalt.’ Volgens Welman is dit het afgelopen voorjaar voorgesteld aan het college van bestuur, maar gaf dat te kennen dat voor commerciële partijen geen huurverlaging mogelijk is.
Vanuit het publiek werd opgeroepen de komende vijf jaar de huurprijzen te delen door twee en als de Bastille dan weer bruist eens te kijken of die huurprijzen weer omhoog kunnen. Hoewel dat voor de boekhandel onmogelijk bleek, gaf Korringa aan dat er als we eenmaal weten wat we graag in de Bastille willen hebben, er ook nog wel wat ruimte is in de huurprijzen.
Video: Martin Bosker