35 min
Hutspot heeft nogal snel een hoog babyvoedinggehalte en kan flauw van smaak zijn. In dit recept wordt de groente daarom niet gekookt in water, maar gebakken en vervolgens gestoofd in een beetje bouillon. Door de toevoeging van koek- en speculaaskruiden, toch leuk nu het bijna sinterklaas is, krijgt het gerecht een heerlijke warme kruidige smaak. Koek- en speculaaskruiden zijn namelijk heel goed te gebruiken in hartige gerechten. Het zijn eigenlijk geen kruiden, maar het is een specerijmengsel met onder andere kaneel, kardemom, nootmuskaat, gember, peper en koriander. In speculaaskruiden zit vaak kruidnagel, terwijl dat niet in koekkruiden zit. Verder hebben we aan dit recept naast de gewone aardappel ook zoete aardappel toegevoegd. Die kun je niet bij elke supermarkt krijgen, maar wel op de markt of bij de Turkse supermarkt. Het vruchtvlees is oranje, hij smaakt een beetje naar pompoen en is sneller gaar dan de gewone aardappel. Resultaat: een heerlijk gerecht voor een winters avondje…
Benodigdheden
voor 2 personen
- 400 gram aardappels, iets kruimig
- 400 gram winterpeen
- 400 gram zoete aardappel (bataat)
- 1 ui
- 1 tl koek / speculaaskruiden
- 1 tl bouillonpoeder
- olie, peper, zout
- een pan met een dikke bodem en deksel
Bereidingswijze
Snipper de ui. Schil de aardappelen, wortels en zoete aardappelen en snij de groente in bokjes van ongeveer 2 cm. Verhit een scheut olie in de pan en fruit de ui met de wortel een paar minuten. Voeg vervolgens de blokjes aardappels toe en bak deze een paar minuten mee en voeg als laatste de zoete aardappel toe met de koek- en speculaaskruiden en bak alle groente nog een paar minuten tot ze mooi gebruind zijn.
Voeg het bouillonpoeder met 150 ml water toe en laat de groente verder gaar stoven met een deksel op de pan. Roer regelmatig even inde pan. Voeg nog wat extra water toe zodra de groente te snel droog kookt. Na ongeveer 15 minuten zal de wortel en aardappel gaar zijn en de zoete aardappel uit elkaar gaan vallen en zo een mooie puree gaan vormen voor de wortel en aardappel. Breng het gerecht verder op smaak met zout en peper.
Variatie en inspiratie
- Serveer dit gerecht met een (rook)worstje, stoofvlees of een gehaktbal.
- In plaats van zoete aardappel kun je ook een alternatieve hutspot maken met andere wortelgroenten zoals pastinaak.
Maaike Endedijk