‘Welk huis-tuin-en-keukenproduct draagt bij aan een werkende zonnecel? Is dat aluminiumfolie, bramen, groene thee of muntbladeren?’, vraagt Diederik Jekel aan een volle zaal. De natuurkundealumnus, geregeld aan tafel bij De Wereld Draait Door, presenteert samen met werktuigbouwkundedocent Peter van der Hoogt de wetenschapsquiz van Kivi Niria die dit jaar extra groot is omdat de UT vijftig wordt. Met muziek en lichteffecten wordt er een heuse show van gemaakt.
Studentenverenigingen, bedrijven, vakgroepen en prominenten (onder anderen PvdA’er Diederik Samson) drukken zo gauw mogelijk het juiste antwoord op hun stemkastje. Bijna een derde kiest bij de zonnecelvraag voor bramen. En dat blijkt goed. ‘Pak een glasplaat, smeer die in met titaanoxide – dat zit in witte verf – en dan met bramensap’, instrueert Dave Blank. De UT-hoogleraar vormt samen met zijn collega’s Petra de Weerd en Erwin Seydel de jury.
Druk overleg in het UT-team onder leiding van rector Ed Brinksma (links). Foto: Arjan Reef
Kroepoek
De vragen variëren van waarom kroepoek aan je tong blijft plakken tot waarom een vis niet overleeft in gedemineraliseerd water. Die eerste blijkt een makkie. Kroepoek zuigt heel snel speeksel op en dat komt door het zetmeel. Pas als dat is opgelost laat de kroepoek los. Het wordt geïllustreerd met een microfoon bij een glas water. Zodra er kroepoek in wordt gegooid hoor je het in de zaal knisperen.
‘De eerste drie vragen hadden we allemaal fout, maar nu gaat het goed,’ vertelt Geert Folkertsma. Zijn team staat halverwege bovenaan. ‘Afgelopen jaren stonden we vaker hoog in de tussenstand, maar werden we in de laatste paar vragen voorbijgestreefd. Het geheim van ons succes is dat we allemaal Advanced Technology hebben gestudeerd. Dat is een brede studie en de vragen komen uit alle richtingen.’
Zangkanaries
‘De leukste vraag vond ik waarom zangkanaries in het voorjaar complexere deuntjes zingen dan in het najaar,’ zegt Miriam Luizink, zakelijk directeur van Mesa+. ‘Bijna iedereen koos voor de verklaring van versieren en paren, maar het komt omdat het zanggebiedje in de hersenen krimpt. Dat was de leukste om goed te hebben.’
De drie rectoren van de UT, Eindhoven en Delft streden elk met een eigen vijfkoppig team mee in de ‘Battle der 3TU’. Rector Ed Brinksma zei zich voorbereid te hebben ‘op een lesje in nederigheid’. Dat bleek niet nodig. Twente won met een score van rond de vijftig procent, ruim voor nummer twee Delft. Beste student was Ellen de Wit, eerstejaars scheikundige technologie uit Enschede. Het beste team werd Life Science, Engineering & Design van Saxion Hogeschool.