Maaike, Rayke, en de redactie wensen iedereen een smakelijk Kerstfeest en een culinair Nieuwjaar!
Amuse
Geitenkaasbonbon
20 min (+ een uur wachttijd)
Een amuse is een smaakmakertje vooraf en deze geitenkaasbonbon ziet er ook nog eens prachtig uit. Als je geitenkaas erg sterk van smaak vindt kun je een gedeelte van de geitenkaas vervangen door roomkaas.
Benodigdheden
voor 4-6 personen
125 gram zachte geitenkaas zonder korst op kamertemperatuur, 50 gram gepelde pistachenoten, scheutje citroensap, 1 eetlepel lekkere olijfolie, peper en zout, 4 amuselepels of een mooi schaaltje om te serveren
Bereidingswijze
Hak de pistachenoten fijn. Doe dit met de hand en niet in de keukenmachine, om te voorkomen dat een gedeelte tot poeder maalt. Meng de geitenkaas met het citroensap, olijfolie, en peper en zout naar smaak.
Doe de pistachekruimels in een ondiep kommetje en leg hier een schepje van het geitenkaasmengsel in. Rol dit door de pistache en maak er op die manier een ronde bonbon van die rondom met een laagje pistachekruimels is bedekt. Herhaal dit tot de geitenkaas op is. Afhankelijk van de grootte van je bonbons moet je er ongeveer 6 bonbons van kunnen maken. Laat de bonbons opstijven in de koelkast (ongeveer een uur). Serveer er één per persoon op een amuselepel of op een schaaltje. Je kunt ze ook iets langer van te voren maken, maar na ongeveer een halve dag worden de pistachenootjes zacht en worden ze minder lekker.
Voorgerecht
Witlofschuitjes met walnoot-kaasvulling
15 min
Dit voorgerecht kreeg ik voorgeschoteld tijdens een dinertje dat mijn hockeyteam aangeboden kreeg van een mannenhockeyteam. Van dit voorgerechtje waren mijn smaakpapillen zeer onder de indruk en ik heb dan ook onmiddellijk om het recept gevraagd. Gelukkig was de kok, Redmar Verboom, zo aardig om het mij direct op te sturen. Het recept is voor 5 personen, maar kan ook zo voor 20 gemaakt worden.
Benodigdheden
voor 4-6 personen
2 stronkjes witlof, 100 gram oude kaas, 50 gram walnoten, 65 ml crème fraîche, 1 el mayonaise, zout, peper, verse bieslook en paprikapoeder, groot bord of platte schaal, hakmes (of gebruik een steelpan om noten te pletten) en een mengkommetje.
Bereidingswijze
Hak de walnoten en de kaas grof (je kunt ook geraspte kaas gebruiken). Meng de mayonaise en crème fraîcheen voeg dit dan toe aan je walnoten- en kaasmengsel. Breng het op smaak met peper en zout. Snij vervolgens de kontjes van de witlof en leg de bladeren als kuipjes op een schaal. Vul de witlofschuitjes met het kaas-walnootmengsel (als je het heel mooi wilt maken, spuit je het mengsel met een spuitzak in de witlofschuitjes). Strooi er een beetje paprikapoeder over en leg er sprietjes bieslook overheen. Als je nog walnoten over hebt kunt je die er ter garnering ook op leggen.
Warm tussengerecht
Geglaceerde wortelsoep met sinaasappel en gember
45 min
Deze wortelsoep heeft een prachtige kleur en een bijzondere smaak, ondanks de relatief goedkope ingrediënten. Serveer deze soep in mooie diepe borden met een klein scheutje room in het midden, die je met een vork iets kan laten uitwaaieren in de soep tot een mooi patroon. Een beetje verse peterselie erover is ook lekker en maakt het helemaal af.
Benodigdheden
voor 4-6 personen
750 gram wortels in plakjes, sap van 1 sinaasappel, aangelengd met water tot 2 dl of 2 dl sinaasappelsap uit pak, 1 el geraspte sinaasappelschil, 1 el fijngehakte verse gember (of minder naar smaak), 2 el boter, 1 tl suiker, 1½ liter groentebouillon van een bouillonblokje, zout en peper, ter garnering: een beetje room, staafmixer en een soeppan met een dikke bodem
Bereidingswijze
Doe de wortels, sinaasappelsap, gember, sinaasappelrasp, boter en suiker in de pan en zet op hoog vuur tot het kookt. Zet het vuur iets lager en laat het koken tot het vocht verdampt is en de wortels in boter bakken. Zet het vuur nog wat lager en voeg zodra het stroperig wordt (dit heet glaceren), of na een minuut of tien de bouillon toe. Mocht het al eerder te hard gaan en dreigen aan te branden, voeg dan al eerder een paar lepels van de bouillon toe. Kook het geheel 10-15 minuten totdat de wortels zacht zijn. Pureer de soep met een staafmixer helemaal glad. Tot hier kun je de soep ook een dag van te voren maken en op de dag zelf opwarmen. De soep is overigens ook koud heel lekker (voor in de zomer bij een picknick). Schep de soep in de borden en voeg ter garnering een scheutje room toe en/of wat verse peterselie.
Hoofdgerecht (vlees):
Gevulde kipfilet
45 min
Een niet al te exclusief of kostbaar hoofdgerecht. Het betreft de alom vertrouwde kipfilet, maar wel in een feestelijk jasje.
Benodigdheden
voor 6 personen
6 kipfilets, 1 stuk brie (200gr), 6 plakken rauwe ham, mosterd, ketchup, olijfolie, honing, peper, zout, 2 mengkommetjes, een scherp mes, kleine satéprikkertjes, een schaar, een ovenschaal, een kneepje bakboter en een koekenpan/braadpan
Bereidingswijze
Snij de kipfilets open (maar niet door midden). Snij de brie in dunne plakken. Leg een paar stukjes brie en een plak rauwe ham in elke kipfilet en vouw deze dan weer dicht. Prik de satéprikkers in de filets om ze dicht te houden (2 prikkers per kipfilet is meestal wel voldoende). Knip eventueel uitstekende delen van het prikkertje af. Zeg dan wel tegen je gasten dat er prikkertjes in de kip zitten. Maak een marinade van olijfolie, mosterd, ketchup, honing, peper en zout. Doe dit naar eigen smaak (let op: voeg niet direct teveel ketchup toe). Leg de kipfilets in een ovenschaal waar ze net in passen en doe driekwart van de marinade over de kipfilets. Laat ze 10 minuten marineren en draai ze halverwege even om zodat alle kanten onder de marinade zitten. Bak de kipfilets dan in een beetje boter bruin en gaar in zo’n 15 a 20 minuten (afhankelijk van het gewicht van de kipfilet). De kip moet wit zijn van binnen en niet meer roze! (snij de grootste filet een stukje open om te kijken of ze gaar zijn). Serveer met de overgebleven marinade.
Je kunt de filets ook vullen met tomaat, mozzarella en basilicum. Gebruik in plaats van de honing-mosterd marinade dan groene pesto als marinade.
Hoofdgerecht (vegetarisch):
Gevulde portobello10 min (+ 20 min oventijd)
Als je met meerdere personen dineert, is de kans groot dat er een vegetariër bij is. Dit is een voorbeeld van een erg eenvoudig, maar smakelijk gerecht, dat bij een hoofdgerecht kan dienen als vervanging van een stuk vlees of vis. Als je zelf als vegetariër ergens gaat eten, kun je dit gerechtje ook ter plekke zelf maken en kan iedereen eten wat hij graag eet met Kerst. Dit gerechtje is ook lekker als warm tussengerecht. Om te voorkomen dat het dan te machtig wordt, kun je het bladerdeeg dan beter weglaten en de portobello’s zo in de oven doen en serveren op een bedje van rucola.
Benodigdheden
voor 1 persoon
1 grote portobello (paddenstoel), 50 gram verse geitenkaas zonder korst, verkruimeld of in blokjes gesneden, een tl honing (of koop geitenkaas met honing, een eetlepel pijnboompitjes of gehakte walnoten, snufje gedroogde tijm, 1 plakje diepvriesbladerdeeg, een beetje melk of geklopt ei om bladerdeeg mee te bestrijken, wat grove zeezoutvlokken (eventueel), peper en zout, koekenpan, bakplaat met bakpapier (of ovenschaaltje als je alleen een rooster in je oven hebt) en een oven.
Bereidingswijze
Verwarm de oven op 200 C. Laat het plakje bladerdeeg ontdooien. Snij voorzichtig het steeltje van de portobello iets korter (indien nodig) en veeg eventueel de aarde er met een papiertje af. Rooster de pijnboompitjes of walnoten even kort in een droge koekenpan tot ze licht verkleuren (pas op, ze verbranden snel!). Vul de portobello met de geitenkaas, de pitjes/nootjes. Verdeel de honing en tijm erover, en een beetje peper en zout. Nu leg je het plakje bladerdeeg over de portobello en vouwt de hoeken er omheen. De onderkant blijft daarmee iets open; van de portobello komt namelijk wat vocht af en daarmee voorkom je dat het bladerdeeg zompig wordt. Besmeer het bladerdeeg met ei of melk en strooi er wat grove zeezoutvlokken over. Dit staat erg mooi, maar pas ook op dat het niet te zout wordt. Leg het pakketje in een ingevet schaaltje of op wat bakpapier en bak het ongeveer 20 minuten in de oven tot het bladerdeeg goudbruin is. Het pakketje kan zonder problemen tegelijk met de aardappelpartjes in de oven.
Bijgerecht
Geroosterde aardappelpartjes uit de oven|
15 min (+ 25 min oventijd)
Gekookte aardappels en frietjes zijn ook maar zo gewoon, dus is het erg chic en lekker om zelf aardappelpartjes te roosteren in de oven als bijgerecht. En het is zo simpel dat je dit ook prima op andere dagen van het jaar kunt herhalen! De suggestie is hier om de aardappels met rozemarijn te kruiden, maar cajun-specerijen zijn bijvoorbeeld ook erg lekker. Als ze van te voren wilt bereiden, bak ze dan eerst 20 minuten in de oven en vlak voor serveren nog eens 10 minuten.
Benodigdheden
voor 4-6 personen
1 kilo vastkokende aardappelen, met een mooie schil (anders de aardappelen even schillen), 2 theelepels gedroogde rozemarijn of verse takjes, een teentje knoflook (als je dit lekker vindt), olijfolie, versgemalen peper en zeezout, bakplaat met bakpapier of grote ovenschaal
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 C. Boen de aardappels schoon met een borstel onder stromend water en verwijder eventuele putten en slechte plekken. Als ze heel zanderig of slecht zijn, dan kun je ze beter even schillen. Snij de aardappels (afhankelijk van de grootte) in de lengte in 6-8 parten (wedges). Doe de aardappels in de ovenschaal of op de bakplaat. Meng ongeveer 2 eetlepels olijfolie met de uitgeperste knoflook (als je die gebruikt). Giet de olijfolie over de aardappels, en strooi er zout en peper over naar smaak. Hussel nu het geheel goed door elkaar zodat de kruiden goed verdeeld zijn en er over alle aardappelpartjes een dun laagje olijfolie zit. Verspreid de aardappelpartjes goed over de plaat/schaal. Bak de partjes in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn; dat duurt ongeveer 25 minuten. Afhankelijk van je oven, kan het goed zijn om ze halverwege even om te schudden.
Bijgerecht
Bundeltje van sperzieboontjes met een strikje van rauwe ham
30 min
Rauwe ham had je als het goed is al in huis voor het hoofdgerecht en daarmee kun je een simpele alledaagse groente als sperzieboontjes doen schitteren. Gebruik verse sperzieboontjes: die blijven wat steviger dan hun diepvriescollega’s.
Benodigdheden
4-6 personen
500 g sperziebonen (puntjes verwijderd), 3 plakken rauwe ham in de lengte gehalveerd tot lange smalle plakken, zout, kneepje boter, nootmuskaat en een kookpan.
Bereidingswijze
Kook de sperzieboontjes in een pan water met zout in ongeveer 10-15 minuten gaar (proef tussendoor even of je ze gaar genoeg vindt). Giet de boontjes af en laat ze afkoelen tot een temperatuur dat je ze net vast kan pakken. Verdeel in bosjes (zoveel bosjes als personen) en zorg dat de boontjes netjes recht liggen. Leg voorzichtig de rauwe ham onder het bosje en strik de rauwe ham voorzichtig als een lintje dat de boontjes als een bosje bij elkaar houdt. Strijk een beetje boter over de boontjes en maak af met een klein beetje nootmuskaat (vers geraspt is echt het lekkerst).
Dessert
Scroppino
15 min
Een heerlijke, lichte, verfrissende afsluiting van je kerstdiner is absoluut Scroppino. Het is heel simpel om te maken, maar het effect is groots en de smaak sensationeel. Een waardige afsluiter van het diner en een mooie bijkomstigheid is dat het niet enorm vullend is (handig als je al 4 gangen achter de kiezen hebt).
Benodigdheden
4-6 personen
CitroenSORBETijs (AH heeft hele goede), droge mousserende (bruisende) wijn, bv. Prosecco, citroensiroop (karvan cevitam), kristalsuiker, 4-6 plakjes citroen, 6 gekoelde champagneglazen, 2 schoteltjes, (ijs)lepel, 6 lepels met lange steel en eventueel: 4-6 takjes met rode besjes
Bereidingswijze
Schenk in het ene schoteltje citroensiroop en op het andere schoteltje doe je kristalsuiker. Doop nu het randje van de glazen in de siroop en vervolgens haal je het randje door de suiker. Je hebt nu 6 glazen met gesuikerde randjes. Schep in elk glas 1 of 2 bolletjes citroensorbetijs. Verdeel de bruisende wijn over de glazen (let op dat je de suiker randjes niet wegspoelt). Ter garnering zet je op het glas een citroentje (even tot het midden insnijden en ze kunnen mooi op het randje staan). Eventueel doe je nog een takje rode besjes in het glas. Serveer direct met een lange lepel om het ijs uit het glas te eten. Je kunt de wijn en het ijs ook eerst samen in een kom schuimend kloppen en al gemengd in het glas doen. Ik zelf vind de eerste manier het lekkerst.
Tekst:
Maaike Endedijk
Rayke Derksen