![]() |
Wie wel eens zelf pasta heeft gemaakt weet dat dit ontzettend lekker is, maar dat het een tijdrovende bezigheid is waar de gemiddelde studentenkeuken niet voor is uitgerust. Zelf gnocchi (spreek uit: njokkie) maken is echter een stuk eenvoudiger en sneller en het enige wat je ervoor nodig hebt is een schuimspaan. Voor wie gnocchi niet kent: het zijn Italiaanse dumplings, oftewel meelballetjes en je eet het als alternatief voor pasta. Wie eenmaal het basisrecept kent, kan eindeloos variëren.
Benodigdheden
Ingrediënten basisrecept gnocchi voor 2 personen:
- 450 gr kruimige ongeschilde aardappels
- 125 gr bloem + eetlepel extra voor bestuiven
- peper en zout
- boter om te bakken
- schuimspaan (of zeef)
Bereidingswijze
Was de aardappelen schoon. Kook de aardappelen in de schil door en door gaar, afhankelijk van de grootte ongeveer 40 minuten. Giet de aardappelen af en laat ze uitdampen tot je de schil er met je handen vanaf kunt halen.
Doe de aardappelen in een kom en breng een pan met water aan de kook. Prak de aardappelen fijn met een vork en voeg hier peper en zout naar smaak aan toe. Meng nu beetje bij beetje de bloem door de puree. Het mengsel moet uiteindelijk nog net wat plakkerig zijn. Je kunt het deeg testen door een klontje ter grootte van een paaseitje te maken en dat in het kokende water te gooien. Als hij uit elkaar valt, dan moet je meer bloem toevoegen. Als het balletje wel heel blijft, dan komt hij na ongeveer twee minuten bovendrijven en is hij gaar. Je kunt dan even proeven of je misschien nog wat meer peper en zout wilt toevoegen. Net als pasta hebben gnocchi van zichzelf niet een uitgesproken smaak.
Om uiteindelijk alle gnocchi te maken, rol je een portie deeg op een met bloem bestoven werkblad (of grote snijplank) tot een slang van ongeveer 1,5 cm doorsnede. Je snijdt daar met een mes stukje van ongeveer 2 cm van. Je laat ze op de officiële gnocchi lijken (zie plaatje) door ze met een vork een ribbelpatroon te geven. Ik laat ze meestal zo, dan is het tenminste duidelijk dat je ze zelf hebt gemaakt.
Kook de gnocchi in porties van ongeveer 15 stuks. Ze zijn gaar zodra ze boven komen drijven. Zorg wel dat je het water kokend houdt. Schep ze met een schuimspaan uit de pan in een schaal. Als ze allemaal klaar zijn roer je ze door de warme saus, of voor extra smaak: bak ze even in een pan met wat boter.
Variatie en inspiratie
- Serveer de gnocchi met een niet al te complexe saus. Een tomatensaus, pestosaus, boter-salie saus, spinaziesaus: allemaal prima.
- Je kunt tegelijkertijd met de bloem ook 25 gr Parmezaanse kaas toevoegen of Italiaanse kruiden voor meer smaak.
- Vervang de aardappel eens door een andere groente, zoals spinazie, pompoen, zoete aardappel, etc. Zorg vooral dat dit mengsel niet te vochtig is, anders moet je te veel bloem toevoegen en dan worden ze te melig van smaak.
Maaike Endedijk
(De karbonades van vorige week waren van de hand van Rayke Derksen)