De gedachte achter eduroam (education roaming) is dat als je in Enschede inlogt, vervolgens je laptop dichtklapt en een paar uur later in Utrecht verder wilt werken, je online bent op hetzelfde netwerk.
De UT was in 2003 al de eerste universiteit ter wereld waar eduroam werd getest. Op 4 oktober aanstaande worden alle hotspots in de studentenwoningen op de campus en in de binnenstad omgezet van het huidige WLAN naar het nieuwe eduroam. Per 1 januari wordt ook in de onderwijsgebouwen alleen nog maar eduroam aangeboden. Daarvoor moet je een aantal instellingen op je laptop aanpassen.
Voor wie alleen op de campus gebruik maakte van wifi verandert er verder vrijwel niets; wel voor studenten en medewerkers die ook veel in andere universiteitssteden werken. Zodra zij hun browser in bijvoorbeeld Utrecht starten, zendt de lokale server een signaal naar de zogenaamde Nederlandse topserver. Die verifieert bij de server op de UT-campus of het account inderdaad toegang heeft tot eduroam.
Bijna alle Nederlandse steden met een universiteit of hogeschool doen mee aan eduroam. Ook in Europa en de rest van de wereld zijn er al veel hotspots. Met een beetje geluk kun je dus ook op vakantie gebruik maken van het eduroam-netwerk. Groot voordeel in vergelijking met allerlei vrij toegankelijke wifi-netwerken is, dat eduroam goed beveiligd is, met de zogenaamde WPA2-encryptie.
Eduroam is al langer in de lucht, maar nog niet zo bekend. Tot op heden maken zo'n twee à driehonderd studenten en medewerkers met een utwente-account er gebruik van, tegenover ruim tweeduizend gelijktijdige gebruikers van het WLAN-netwerk. ICTS start binnenkort met een postercampagne met informatie over de overgang van WLAN naar eduroam. Als je inlogt op het WLAN-netwerk word je er bovendien op gewezen dat je je laptop moet herconfigureren voor eduroam.
Op www.utwente.nl/icts/eduroam staan handleidingen en software voor de toegang tot het draadloze netwerk op laptops en verschillende soorten smartphones. Hotspots vind je op www.eduroam.nl en www.eduroam.org.