In de roman heeft de explosie bij SE Fireworks een ontwrichtende werking op de banden tussen de rector van Tubantia University, Siem Sigerius, zijn stiefdochter Joni Sigerius en haar vriendje Aaron Bever, die fotograaf is bij universiteitskrant Tubantia Weekly. Alle drie zijn ze tijdens de ramp buiten Enschede, niemand raakt zijn huis kwijt, maar toch zijn de gevolgen verstrekkend.
`Misschien is het een wet dat een dreun van die omvang onvoorziene mechanismen in werking stelt, schokgolven voortstuwt die op hun beurt grillige ontwikkelingen veroorzaken, misverstanden creëren, beslissingen forceren', denkt Joni al vroeg in het boek. De lezer heeft dan nog nauwelijks een idee welk onheil er allemaal plaats heeft gevonden.
De criminele zoon van Sigerius komt uit de gevangenis en zorgt voor onrust in het gezin. Bovendien komt de rector erachter dat Aaron en Joni jarenlang geld verdienden met een twijfelachtige hobby, waarna zowel Aaron als Siem psychisch volledig instorten. Acht jaar na de ramp komt Aaron er vanuit België, waar hij schoolklassen fotografeert, pas echt achter wat er in 2000 allemaal is gebeurd. Joni heeft dan al een glansrijke carrière opgebouwd in Californië.
Met meer lach dan traan schrijft Buwalda over de drama's die zich in een gezin kunnen afspelen als - in op het oog goede verhoudingen - dingen worden verzwegen. Bonita Avenue leest vlot, en hoe gruwelijk en bizar enkele scènes ook zijn, een glimlach valt soms moeilijk te onderdrukken.
Ook niet onbelangrijk: het boek speelt deels op de UT-campus en in Enschede (de boerderij van de familie Sigerius staat aan de Langenkampweg, Aaron woont aan de rand van Roombeek) en is dus erg herkenbaar. Je verplaatst je makkelijk in het verhaal. Zo gemakkelijk zelfs, dat je er af en toe voor moet waken Buwalda's personages niet te verwarren met echte personen. Dat is misschien wel het moeilijkst als de auteur beeldend schetst hoe Siem Sigerius door Aaron wordt gefotografeerd tijdens de Varsity. Uitzinnig van vreugde om de eerste Enschedese overwinning haast de rector zich poedelnaakt, op zijn stropdas na, richting water. Een foto die hoofdredacteur Blaauwbroek van Tubantia Weekly uiteraard maar al te graag plaatst.
Het voorval speelt een bijrol in het verhaal, maar dit soort beeldende `feestjes der herkenning' maken het boek wel extra aantrekkelijk voor de lezer die UT en campus kent.
Peter Buwalda `Bonita Avenue', uitgeverij De Bezige Bij, 544 pagina's, €19,90. Vanaf donderdag 23 september in de boekwinkel.
![]() |