Ook UHD's krijgen straks promotierecht

| Redactie

Het promotierecht blijft niet langer voorbehouden aan gewone hoogleraren. Als het aan het college van bestuur ligt kunnen ook UHD's die in een tenure track zitten, binnenkort optreden als promotor. Deze onderzoekers krijgen de titel adjunct-hoogleraar. Het recht geldt slechts voor hun eigen promovendi.

Dit staat te lezen in een notitie die het CvB eind deze maand wil voorleggen aan de universiteitsraad. De UT omzeilt met de voorgestelde regeling de wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW). Hierin is het ius promovendi, het recht om op te treden als promotor bij de verdediging van een proefschrift, exclusief voorbehouden aan `gewone' hoogleraren. Door een vervroegd promotierecht in te voeren, kunnen UHD's straks optreden als promotor bij promovendi voor wie ze in de praktijk toch al primair verantwoordelijk zijn. Ze krijgen de titel adjunct-hoogleraar, maar blijven in functie UHD. `Er komt dus een hoogleraarsrang bij,' aldus CvB-voorzitter Anne Flierman. `Het gaat om de categorie wetenschappers die al vier jaar in de tenure track zitten en op basis van bewezen prestaties binnen afzienbare tijd gewoon hoogleraar gaan worden. Je mag dit promotierecht zien als een beloning voor goed presteren.'

Het college van bestuur wil het vervroegd promotierecht invoeren om jong wetenschappelijk talent een aantrekkelijk loopbaanperspectief te bieden. Al in de beleidsnotitie Route14 werden UHD's met promotierecht genoemd als een van de instrumenten voor talentontwikkeling.

Tot nu toe is Groningen de enige universiteit in Nederland die vervroegd promotierecht kent. De UT heeft zich laten inspireren door de Groningse constructie, die nu ook de belangstelling van Delft en Eindhoven heeft. Andere universiteiten kijken nog met enige scepsis naar wat ze noemen uitholling van het hoogleraarsambt.

De komende maanden zal er bij de faculteiten worden gewerkt aan doorstroomcriteria van tenure trackers naar adjunct-hoogleraar. Ook komt er een professionaliseringsprogramma voor aio-begeleiders en promotoren. Dit moet in januari klaar zijn.

Hoewel men in Groningen positief is over het vervroegd promotierecht, ervaren ze bij de RuG ook nadelen, zo blijkt uit de notitie. Adjunct-hoogleraren kunnen bijvoorbeeld door collega-professoren niet voor `vol' worden aangezien. Bovendien kan het zijn dat een UHD er uiteindelijk niet in slaagt om een eigen groep en onderzoekslijn vorm te geven en de laatste stap naar hoogleraar te maken. Het is dan `erg pijnlijk' om na zo'n zeven jaar je toga weer te moeten inleveren.

Eind deze maand praat het college van bestuur met de universiteitsraad over het vervroegd promotierecht. In een later stadium moet de nog op te stellen regeling adjunct-hoogleraren bovendien ter instemming aan de u-raad worden voorgelegd.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.