De scriptie (5)

| Redactie

Naam: Joey de Laat (26)Studie: Communicatiewetenschap

(Foto: Gijs van Ouwerkerk)

`Ik doe communicatiewetenschap, richting marketingcommunicatie en consumentengedrag. Hiervoor heb ik op het hbo commerciële economie gestudeerd. Ik ben in februari begonnen met mijn afstudeerproject. De titel? Ehm. Daar ben ik nog niet helemaal uit. Ik verander het aldoor nog. Even denken. Op dit moment is het: `De invloed van overstimulatie en omgevingsvariabelen op zelfregulatieve bronuitputting en ongepland aankoopgedrag in een winkelomgeving.'

Mijn onderzoek bestaat uit twee delen. Ik doe veldonderzoek bij Albert Heijn en daarnaast een labstudie op de UT. Over mijn onderzoek op de UT kan ik nog niet zoveel zeggen, want ik ga het in week 17 en 18 uitvoeren. Ik zoek nog proefpersonen. Studenten die willen meewerken kunnen in die weken naar de Cubicus komen!

Voor het veldonderzoek ben ik naar de AH in Arnhem gestapt. Ik heb hier in één week 80 verschillende mensen benaderd. Uit de analyse blijkt dat de cognitieve bron van mensen tijdelijk wordt uitgeput door overstimulatie. Daardoor gaan mensen eerder af op hun gevoel en kopen ze bijvoorbeeld ongeplande producten.

Ik heb bewust gekozen voor een intern project van mijn afstudeerbegeleidster. Bij externe projecten moet je rekening houden met de wensen van de UT en met die van de organisatie. Daardoor kan het afstuderen oplopen tot 8 of 9 maanden. Ik denk in juni klaar te zijn. Mijn begeleidster gaat een paar maanden weg, waardoor er voor mij meer druk op zit. Ik vind het fijn om een deadline te hebben omdat ik dan beter werk.

Ik heb tot nu toe geen echte problemen gehad. De eerste periode vond ik soms wel frustrerend. Ik denk dat het een punt is waar veel studenten tegenaan lopen: de onderzoeksvraag en de literatuurstudie. Ik raad anderen aan om vroeg te beginnen met het zoeken naar literatuur. Daarnaast vind ik het zelf ook belangrijk om genoeg te ontspannen. Soms werk ik 's avonds nog door als ik een idee heb, maar dan word ik de volgende ochtend moe wakker. Ik denk dat het beter is om het werk na een bepaald tijdstip weg te leggen.

Ik werk zo'n 3 dagen per week thuis en 2 dagen in de bieb op de UT. 's Ochtends start ik met ontbijt en koffie. Zonder koffie begin ik niet. Ik drink ook elke dag een flesje cola light. Ik mag Coca Cola straks wel bedanken voor al die jaren!

Ik weet nog niet precies wat ik na mijn afstuderen ga doen. Misschien wil ik eerst op reis, maar het kan ook zijn dat ik ga promoveren of werken. Als ik aan het werk ga wil ik graag een communicatiefunctie. Ik heb een sollicitatie lopen als luchtverkeersleider. Ik ben door 4 rondes gekomen en zit nu in de laatste ronde. Ik ben benieuwd wat het gaat worden.'

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.