Meer eisen aan voorwaardelijke accreditatie

| Redactie

Universiteiten en hogescholen die de “instellingstoets kwaliteitszorg” net niet gehaald hebben, krijgen niet drie, maar één jaar de tijd om zich te revancheren. Ook nieuwe opleidingen moeten zich sneller bewijzen.

Instellingen die kunnen aantonen dat ze de kwaliteit van hun onderwijs goed in de gaten houden, mogen hun opleidingen in het nieuwe accreditatiestelsel beperkter laten keuren. Ze kunnen dit recht ook voorwaardelijk krijgen. Het wetsvoorstel dat ter goedkeuring bij de Tweede Kamer ligt, gunde ze aanvankelijk drie jaar de tijd om de toets alsnog te halen.

De fractie van de SP wilde weten of dat niet erg lang was, als de kwaliteit van de instelling mogelijk niet in orde is. Minister Plasterk schrijft het daar “bij nader inzien” mee eens te zijn. Hij wil de termijn terugbrengen naar één jaar.

Ook nieuwe opleidingen die – in bijzondere gevallen – voorwaardelijk zijn goedgekeurd, moeten hun definitieve keurmerk in een jaar tijd definitief hebben verdiend. Plasterk vindt drie jaar ook in dit geval te lang. Dat zou immers kunnen betekenen dat studenten een wo-bachelordiploma behalen bij een opleiding die nooit volledig geaccrediteerd is geweest of waarvan het keurmerk zelfs helemaal is ingetrokken.

HOP, Hein Cuppen

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.