Als jochie van tien kreeg hij een eerste muis van zijn vader. In het schuurtje achter zijn huis in Nijmegen heeft Henry van Raaij er nu zo'n 350 rondlopen. In alle kleuren, want daar gaat het om: fokken van kleurmuizen. Zilvergrijs, rood, zwart, wit en alle schakeringen daartussen. Leuk, maar waarom muizen? `Het zijn heel grappige, nieuwsgierige beesten. Ze zijn altijd bezig. En ze vermenigvuldigen zich heel snel. Je moet er toch niet aan denken om paardenfokker te zijn!' Topstuk in de collectie op dit moment: een paar Siamezen. Zoals de kat, maar dan in een muisuitvoering.
Cursor
De gemeente Eindhoven is bereid akkoord te gaan met het laten staan van 86 spaceboxen op het TU/e-terrein, waarvan op 1 maart de ontheffingsvergunning afloopt. Aan deze toestemming zijn wel condities verbonden, zegt collegelid Jo van Ham. Een van de eisen is dat er snel uitzicht moet komen op een structurele huisvestingsvoorziening op het TU/e-terrein. In de ontwikkelingsvisie voor het terrein staat dat er over drie jaar begonnen wordt met de bouw van permanente wooneenheden. Zoals het zich nu laat aanzien, mogen de spaceboxen tot die tijd blijven staan.
Delta
In de sloppenwijk Kibera, in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, is het toiletbezoek een groot probleem. Zo fors dat mensen zich gedwongen zien om in de beslotenheid van het eigen huis op een plastic zak te poepen en die in een onbewaakt ogenblik over de muur te gooien. Het gevolg? Steegjes vol met poep in plastic. De oplossing? De `Peepoo bag' ontwikkeld door het Zweedse bedrijf Peepoople. Het zakje ontsmet de ontlasting en breekt biologisch af. Hoe breng je zoiets aan de markt? Een team van vijf IO-studenten deed er onderzoek naar. Een systeem van distributie van de zakjes tot en met de inzameling. Een Peepoo Collector kan volgens hen een euro per uur verdienen.
UK
Veel studenten hebben rituelen om een tentamen te halen. Nicole Besselink: `Mijn fiets staat altijd op dezelfde plek. Mijn moeder brandt altijd een kaarsje en ze sms't soms nog van te voren.' Eva Kappelhof: `Mijn moeder draagt tijdens tentamens altijd een bepaald armbandje. Ze gelooft dat het geluk brengt. Ik neem altijd dezelfde dingen mee. Twee gele markers, voor als er een leeggaat, een groene, roze en oranje en een blikje Dr.Pepper en drop. Mart de Meij: `Ik leer vooral, dat is wel een aanrader. Maar ik moet bekennen dat ik van te voren altijd even bid voor een goede afloop.'
Mare
Dave de Jong en Rutger van IJzendoorn zijn dragers bij het Leidse Studenten Draegers Gilde. Ze dragen de kist bij begrafenissen en zijn daarvoor gevraagd door een mede-Quint. Ze zijn eveneens lid van studentenvereniging Quintus. `Ik was hartstikke blij toen ik gebeld werd', reageert Dave. `Het is een eer om gevraagd te worden. De dag erna kon ik al beginnen. Alle dragers ken ik al van Quintus. Sommigen sms'ten zelfs `succes met je schoenen poetsen'.