Bij de uitwerking van het nieuwe cateringconcept heeft de projectgroep rekening gehouden met de conclusies van het onderzoek van adviesbureau Hospitality Consultants, dat in 2005 de organisatie van Catering tegen het licht hield. Daarnaast zijn factoren als groei van de studentenaantallen naar tienduizend en de vastgoedontwikkelingen op de campus (UT-nieuwbouw en externe bedrijvigheid in Langezijds, in het kader van Kennispark) in de adviezen meegenomen. Het CvB prijst de rapportage van de projectgroep. Dat de catering wordt uitbesteed staat voor het college vast. Het betrokken personeel is daarover eind vorige week ingelicht. Details over de personele gevolgen van deze outsourcing zijn niet naar buiten gebracht. Volgens het CvB is integrale uitbesteding van UT-catering de meest wenselijke beheersvorm. Deze zal in `kavels' zijn beslag krijgen, waarbij rekening kan worden gehouden met verschillen in CAO's. `Op lange termijn biedt uitbesteding financiële voordelen, met name door de verlaging van de personeelslasten. Minstens zo doorslaggevend is dat zo eenvoudiger de vereiste flexibiliteit, beheersbaarheid en continuïteit zijn te bereiken.' Ook spelen zaken als `toegang tot gespecialiseerde kennis' en `innovaties op het vakgebied' een rol bij het onderbrengen van UT-catering bij een extern bedrijf. Al eerder besteedde de UT haar security-functie uit aan een beveiliger buiten de UT.
De bedrijfsvoering van UT-Catering werd in 2005 door Hospitality Consultants doorgelicht. Daar kwam onder meer uit dat het huidige assortiment traditioneel is, weinig variatie en verrassing biedt en sterk aanbodgericht is. Promotionele activiteiten, thema-acties of speciale aanbiedingen zijn er te weinig. Wel zijn er relatief veel kantines met weinig onderscheidend vermogen.
Uit het rapport, dat uitvoerig ingaat op het horecawezen binnen de UT, blijkt ook dat het mensaconcept in de Bastille al weer is achterhaald. Twee jaar geleden nog werd dat concept enthousiast gepresenteerd als eigentijds. Het betekent dat het studentenrestaurant op die locatie zijn langste tijd heeft gehad. Mede met het oog daarop komt er in de Waaier één groot restaurant voor personeel en studenten. Hoe de beoogde levendigheid van de Bastille op peil kan blijven is nog een onbeantwoorde vraag. Het Theatercafé in de Vrijhof krijgt een Grandcaféfunctie, al of niet in combinatie met lowbudget-restaurant de Stek dat in de Bastille onvoldoende tot z'n recht komt. In het rapport wordt het Theatercafé geprezen om zijn centrale ligging, uitstraling, terras en culturele activiteiten in de avonduren. `Een sterke formule'. De Faculty Club blijft de plek waar gasten in een representatieve omgeving kunnen eten. Een regulier samenwerkingsverband met hotel de Drienerburght wordt een optie genoemd en hoe dat weer past in het nieuwe concept wordt nader bekeken.