Wat is afstudeersteun?
Wanneer een student vertraging in zijn of haar studie heeft opgelopen, kan de UT financiële ondersteuning verlenen door het toekennen van extra maanden studiefinanciering. Maar dat geldt alleen wanneer de vertraging is veroorzaakt door erkende omstandigheden die in de wet vastgelegd zijn, namelijk ziekte (ook psychische omstandigheden), zwangerschap, functiebeperkingen en familieomstandigheden. Ook vertraging door onvoldoende studeerbaarheid of het tussentijds opheffen van de opleiding worden in de wet erkend. Daarnaast heeft de UT een aanvullende erkenningsregeling voor bestuursfuncties (activisme) en topsporters (`studieplanning op maat').
Waarom heet het afstudeersteun?
Dat komt nog uit het verleden. Oorspronkelijk werd een eventuele financiële tegemoetkoming pas uitgekeerd wanneer de reguliere studiefinanciering was opgesoupeerd. Ook al had je de vertraging eerder in de studie opgelopen. Nu is het `boter bij de vis'. Dus je krijgt uitgekeerd direct nadat de vertragende omstandigheid zich heeft voorgedaan.
Waar komt het budget voor deze regeling vandaan?
De uitkeringen binnen het wettelijke kader zijn verwerkt in de reguliere onderwijsbekostiging van de UT (de zogenaamde eerste geldstroom); het totaal uit te keren bedrag kent geen plafond. De uitkeringen voor activisme worden ook bekostigd uit de eerste geldstroom; dit deel kent wel een maximum.
Wie beslist over de inhoud van de regeling?
Voor een deel ligt de regeling wettelijk vast. De regeling als geheel wordt vastgesteld door het college van bestuur; de universiteitsraad heeft hierbij instemmingsrecht.
Wie beslist over de aanvragen?
De uitvoering van de regelingen is door het college van bestuur gemandateerd aan de commissie verlening afstudeersteun. De commissie wordt ondersteund door een griffie die elke aanvraag in ontvangst neemt, controleert en administreert. Over elke afzonderlijke aanvraag wordt een besluit genomen. De griffie kun je vinden bij de Rode Balie in de Bastille.
Kan er bezwaar gemaakt worden?
De aanvrager kan bij het college van bestuur bezwaar maken tegen het besluit van de commissie.
Worden bijzondere omstandigheden meegewogen?
De CVA kan in individuele gevallen de hardheidsclausule toepassen. Maar dat gebeurt alleen met onderbouwing en in uitzonderlijke gevallen.
Wat moeten studenten doen om in aanmerking te komen?
Alle mogelijkheden, regelingen en procedures staan beschreven in het studentenstatuut van de Universiteit Twente. Dit statuut is te vinden door op de site www.utwente.nl/studentenbalie te klikken op “rode balie”. Op deze site vind je ook aanvraagformulieren om te downloaden.
Wanneer kom je als vereniging in aanmerking?
Verenigingen komen in aanmerking voor afstudeersteun voor hun bestuursleden indien zij als vereniging erkend zijn door de UT. Een aanvraag voor erkenning moet bij de CVA worden ingediend. De voorwaarden staan beschreven in het studentenstatuut.
Wat gaat er vaak mis?
De CVA is streng, afstudeersteun wordt niet `zomaar' toegekend. Er zijn vastgestelde regelingen en procedures waaraan je moet voldoen. Voor verenigingsbesturen is het van belang dat oude bestuursleden hun zaken zorgvuldig overdragen aan nieuwe bestuursleden. Een draaiboek is noodzakelijk! Voor individuele studenten is het van belang dat zij vertraging (indien deze langer dan drie maanden duurt) tijdig melden bij hun studiebegeleider of studentendecaan (uiterlijk in de vierde maand). Ook dient men de formulieren tijdig en compleet in te dienen bij de griffie CVA. En geef tijdens een lopende aanvraag adreswijzigingen altijd door (niet alleen bij CSA maar ook bij de CVA); `niet ontvangen' is geen excuus.
Studieplanning om weer in het spoor te komen.
Er zijn naast de `erkende' redenen natuurlijk allerlei andere oorzaken waarom je studie vertraging kan oplopen. De UT biedt allerlei mogelijkheden voor je studieplanning. Deze informatie kun je opvragen bij je opleiding en bij de Rode Balie in de Bastille (www.utwente.nl/studentenbalie).