Op eigen initiatief maar met steun van de U-raad stuurde Gutteling collega-raadsleden op andere universiteiten een lijst met standaardproducten, waarachter zij de prijzen in `hun' kantines konden noteren, aangevuld met eventuele opmerkelijke zaken. `Daaruit bleek dat de UT zeker niet goedkoop is, al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat ze ook weer niet het allerduurst is. Sommige producten zijn redelijk geprijsd, anderen veel te duur. Ook blijkt het aanbod zeer karig.'
Een simpel belegd broodje met kaas, aldus Gutteling, is op de UT niet te koop. `Die moet je zelf samenstellen, waarmee je in totaal 85 cent kwijt bent, terwijl je op andere universiteiten zo'n broodje kant en klaar koopt voor ongeveer 50 cent. Luxe broodjes kosten op de UT twee euro of meer. Ook dat is op andere universiteiten veel goedkoper.'
Gutteling benadrukt dat hij met zijn onderzoek niet iemand de zwarte piet wil toeschuiven. `Ook de cateraar zelf is van goede wil en zich bewust van de problemen. Het is niet onze bedoeling aan te tonen hoe slecht het is; we willen meedenken over een oplossing.'
Intussen heeft het college van bestuur zich gebogen over een tussenrapportage van het adviesbureau Hospitality Consultants, dat een onderzoek verricht naar het functioneren van UT-Catering. Details zijn niet bekend gemaakt, wel is duidelijk dat het aantal restauratieve voorzieningen op de campus te hoog is, de prijs/kwaliteit verhouding verbetering behoeft en het aspect `uitvoerend werk' het ruimschoots wint van beleid en visie. Het definitieve oordeel van Hospitality Consultants wordt volgend jaar maart verwacht.
Illustratie: De prijzen van een kroket, frikandel en een saucijzenbroodje op de verschillende universiteiten verschillen sterk van elkaar.