Eten voor goed doel

| Redactie

Happietaria Enschede opent vanaf 23 november voor drie weken haar deuren aan Boulevard 1945. In het tot restaurant omgebouwde pand kunnen bezoekers dineren voor het goede doel. Elk menu heeft een basisprijs. `De klant bepaalt uiteindelijk zelf wat de maaltijd kost,' zegt Tjitze van der Velde, voorzitter Happietaria managementteam en student werktuigbouwkunde. `Hoe hoger de rekening hoe hoger de opbrengst voor het goede doel.'

Happietaria Enschede wordt georganiseerd door christelijke studentenverenigingen en ondersteund door Happy Gift. Deze landelijke stichting selecteert de goede doelen die ze vervolgens voorstelt aan de plaatselijke happietaria's. Er wordt geld ingezameld voor projecten die zijn opgezet met de lokale bevolking in bepaalde landen. De bedoeling is dat de hulporganisatie zich op den duur terugtrekt en lokale bewoners het project zelfstandig voortzetten. Van der Velde hierover: `Wij zamelen dit jaar geld in voor twee projecten in de buurlanden Albanië en Moldavië. In Albanië gaat de opbrengst naar sanitairvoorzieningen op twee scholen en in vijfentwintig woonhuizen gelegen in Tropje. Daarnaast worden scholieren getraind in basisgezondheidszorg en krijgen ze voorlichting over hiv/aids. Verder gaat er geld naar een tehuis voor tienermeisjes in Chisinau, Moldavië. Doelstelling van opvangtehuis Corner Stone is het creëren van een omgeving voor weesmeisjes waar zij beschermd zijn, kunnen studeren, een beroep kunnen leren en begeleid worden in hun zoektocht naar werk zodat ze uiteindelijk integreren in de samenleving. De totale opbrengst van Happietaria Enschede wordt verdrievoudigd door hulporganisatie Icco en Wilde Ganzen.'

Het tijdelijke restaurant is een jaarlijks terugkerend evenement. Elk jaar wordt het stokje doorgegeven aan een nieuw team bestaande uit zes leden en circa twintig vrijwilligers. `Tijdens de drie weken draaien we elke avond twee eetrondes vanaf half zes. Iedereen is welkom. Zo komen mijn ouders ook een hapje eten en verder nodigen we vakgroepen, disputen, studentenverenigingen en kerken uit.' Het personeel dat in het restaurant werkt, bestaat hoofdzakelijk uit vrijwilligers van de vier christelijke verenigingen: de Reformatorische Studentenkring, Agapè (beweging van christenen uit verschillende kerken), de christelijke studentenvereniging Alpha en de vereniging van gereformeerde studenten. `Zij verzorgen voornamelijk de bediening en helpen in de keuken, terwijl professionele koks de maaltijden voorbereiden.' Gasten hebben de keuze uit vier driegangen menu's die onderling uitwisselbaar zijn. `Je kunt bijvoorbeeld trek hebben in Italiaans vooraf: parmaham met meloen. Daarna Hollandse hutspot als hoofdgerecht en bavarois met frambozen op z'n Frans als toetje.' De Happietaria serveert specialiteiten uit Frankrijk, Italië, de Balkan en Nederland met een amuse vooraf.

Al trek? Voor reserveringen kunt u bellen naar 06-36091090 (Jochem Boersma). Om het restaurant optimaal te benutten zijn er eetrondes. De eerste eetronde is van 17.30 tot 19.15 uur. De tweede eetronde is van 19.30 tot 22.15 uur gedurende zeven dagen per week vanaf 23 november tot en met 14 december.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.