Gratis eten en drinken scoort. Dat weet ook Inge van Haare die namens het International Office betrokken is bij de organisatie. `Voorgaande jaren duurde het festival meerdere dagen,' vertelt ze, `maar studenten toonden weinig belangstelling voor de workshops en informatieve bijeenkomsten.' Het food festival was daarentegen wel steeds een succes. Dat hebben we eruit gepikt en wat breder neergezet.'
Op de tafels in het Atrium staan de grote pannen te dampen. Etensgeuren verspreiden zich door de zaal. Bij de stand van de Fransman Fréderic is het een drukte van belang. Hij is geboren in Straatsburg en heeft een typisch dessert uit de Elzas meegenomen. `Kugelhopf is een tulbandvormige cake met amandelen en rozijnen als smaakbepalers,' legt hij uit. Naast hem staan Guillermo en Federico uit Mexico. Zij presenteren hun land met mexican style meat. `Het is vlees bereid met knoflook, ui, peper, tomaat en limoen,'vertelt Guillermo. `Verder hebben we nog fajitas,' gaat hij verder, `dat zijn tortilla's gevuld met gemarineerde kip en biefstuk.'
Het eten op de Turkse en Oezbekistaanse tafel is bijna op. Mustafa geniet zichtbaar van een stroperig, bruin goedje. Het heet tahin-pekmez, sesampasta met ingedikte druivensap. `Lekker op Turks brood,' zegt hij. Achter de tafel staan Berza en Melike. Uren hebben ze in de keuken gestaan om döner, druivenbladeren gevuld met rijst en diverse salades te maken. De snacks zijn zo goed als op. Terwijl bezoekers genieten van verschillende nationale specialiteiten, geeft een Chinese studente een Gong fu thee-demonstratie. Nadat ze water op de thee heeft gegoten, schenkt ze met een snelle beweging het lichtgele vocht in de mini-porseleinen kommetjes. `De manier van inschenken is erg belangrijk,' legt Tian Wu uit. `Gong fu staat namelijk voor dezelfde hoeveelheid en dezelfde smaak. Dit moet door het tempo van inschenken bereikt worden.'
De melange van eten en drinken, dans en muziek blijkt een succesformule. `Ruim vijftien landen hebben zich aangemeld,' vertelt Van Haare. `De extraatjes zoals de kookdemonstratie en dansworkshop vielen in de smaak. En als je een stel Aziaten de salsa ziet dansen, weet je dat de avond geslaagd is.'
Drie buitenlandse studenten wisselen wetenswaardigheden over hun eetspecialiteiten met elkaar uit. (Fotograaf: Maurits Diephuis)