De hele studentenbevolking van de UT krijgt van 6 tot 10 juni (12 uur `s middags) de kans om studentvertegenwoordigers in de universiteitsraad te kiezen. Maar waar gaat het nu helemaal om?
De universiteitsraad is het centrale medezeggenschapsorgaan van de UT en bestaat uit 9 personeelsleden en 9 studenten. De studenten kiezen elk studiejaar hun vertegenwoordigers in de raad, het personeel eens per twee jaar. Deze keer kunnen de studenten kiezen uit 21 kandidaten, verdeeld over twee raadspartijen.
Het college van bestuur is verplicht de UR goed te informeren en moet de raad eerst advies vragen over tal van onderwerpen. De belangrijkste bevoegdheid van de UR is het instemmingsrecht: zonder instemming van de UR mag het CvB bepaalde plannen niet uitvoeren, zoals het instellen of opheffen van opleidingen, wijziging van de afstudeersteunregeling voor studenten en een reorganisatie van faculteiten of diensten. Daarnaast heeft de raad informatie- en initiatiefrecht.
De UR overlegt en onderhandelt met het college in de maandelijkse formele overlegvergaderingen, maar ook in voorbereidende commissievergaderingen en andere bijeenkomsten met het CvB en ambtelijke ondersteuning. Daarnaast onderhoudt de UR contacten met de faculteits- en dienstraden en met de vakbonden in het Overlegorgaan Personeelszaken (OPUT).
In de zittende raad zijn drie partijen vertegenwoordigd: CC (Campus Coalitie), DD (Democraten Drienerlo) en UReka. De negen beschikbare studentenzetels zijn als volgt verdeeld: CC 1, DD 1, UReka 7. DD doet dit jaar niet mee aan de verkiezingen.