Van Chopin tot Sjostakovitj
In het Broodje Klavier verzorgt pianovereniging Utopiano een reis door de geschiedenis van de wals. In deze informele voorstelling combineren de pianisten heel bekende en heel onbekende walsen met interessante wetenswaardigheden.
`Van de wals kan iedereen zich een voorstelling maken. Maar velen weten niet dat er erg veel verschillende soorten walsen zijn. In ons concert geven we een overzicht en tonen we ook de onbekende kant van de wals,' vertelt voorzitter Eelco Herder. Walsen van Beethoven, Sjostakovitj en Mozart staan op het programma. En ook de introspectieve walsen van Chopin en de impressionistische walsen van de Fransman Debussy passeren de revue.
Hoewel de pianisten klassieke stukken spelen, is de sfeer informeel. `Bij veel klassieke concerten komt de pianist in een apenpakje op, buigt en begint te spelen. Dan moet je in het programma zien wat hij speelt. Wij pakken het heel anders aan,' aldus Herder. `Een van onze leden, Arthur Visser, geeft tijdens het concert achtergrondinformatie. Dat geeft een extra dimensie. Zeker voor niet-hardcore klassiekliefhebbers. Door de informatie weet je waar je op moet letten. Daar komt bij dat je, als pianist, echt een podiumpersoonlijkheid moet hebben ontwikkeld om je publiek anderhalf uur te kunnen boeien. En wij zijn natuurlijk amateurs, die niet elke dag op het podium te vinden zijn.'
Vijf Utopianisten brengen in totaal zeven walsen ten gehore. `Op het laatste moment vielen twee pianisten weg, daarom hebben we een gastspeelster, Galina Avdonina uit Nijni Novgorod, een jonge leerlinge van onze docent Michail Markov. Zij speelt enkele solonummers ter voorbereiding op een concours in Oldenburg. Bovendien speelt zij samen met Andrey Nesterenko, ook een leerling van Markov, op twee vleugels, de Rhapsody in Blue van George Gershwin.'
In de Russische Markov hebben de Utopianisten een aansprekend docent. Markov geeft onder andere les aan de talentenklas van de `Van Zweden School of Music'. Een van zijn leerlingen, Christiaan Kuyvenhoven, werd derde tijdens het Internationale Liszt concours. `Wij zijn niet de talentjes zoals hij in zijn talentenklas gewend is, maar wij zijn wel heel enthousiaste amateurs. Dat kent Markov niet uit Rusland. Daar is het zo dat je doordringt tot de top óf het musiceren aan de wilgen hangt,' vertelt Herder.
Twee maal per jaar geeft Utopiano een concert waarbij de leden stukken spelen op hun eigen niveau. `Voor een concert is het handig om een stuk te kiezen dat je goed aan kunt en daar iets moois van te maken. Vaak zijn juist ook de eenvoudige stukken erg mooi,' aldus Herder. De open lessen van Markov vormen een belangrijk deel van de voorbereiding. Hier laten enkele leden horen waar ze mee bezig zijn en wordt met alle aanwezigen gediscussieerd over pianomuziek. `Een stuk kun je vrij snel wel zo ongeveer spelen. Maar dan begint het grote schaven; het maken van de muziek in de muziek. Dat kan maanden duren, zeker bij ons als amateurs,' vertelt Herder. `Je geeft je eigen interpretatie aan de muziek. Een componist geeft de grote lijn aan, maar je hebt wel veel vrijheid, bijvoorbeeld door accenten te leggen, een tempo aan te passen of een lijntje al dan niet te spelen. Je moet voor jezelf duidelijk hebben wat je wilt vertellen.' Naast open lessen organiseert Utopiano luisteravonden en excursies, bijvoorbeeld naar een pianoforterestaurateur in Enschede.
Maandag 30 mei: Broodje Klavier door Utopiano, Openluchttheater, 12.35 uur, EUR 3/1
Foto: Leden van Utopiano, met op de voorgrond Eelco Herder. (Foto: Utopiano)