Wie een gesigneerd exemplaar wil bemachtigen van het Dakterraskookboek moet snel zijn. Vanmiddag (donderdag) om vier uur wordt het kookboek in de Campusboekhandel ten doop gehouden en wie 11 euro 95 neertelt voor de receptenbundel krijgt er gratis een handtekening bij, van kookauteur en eerstejaars psychologie Linda Kleizen.
Nog maar eerstejaars en nu al een eigen boek ...
`Ik ben er al aan begonnen toen ik nog op de middelbare school zat en in Huize Dakterras woonde. Niet zozeer aan het boek, maar aan het verzamelen en bewerken van recepten. In Dakterras woonden nog meer kookgekken, dus dat was een mooie omgeving om recepten te testen. Toen ik daar na anderhalf jaar wegging heb ik mijn huisgenoten een gebundelde versie van mijn recepten cadeau gegeven.'
Die bundel was nog maar een verre voorloper van het boek dat vandaag in de winkel ligt. Linda verliet Huize Dakterras om in Groningen geneeskunde te gaan studeren, kwam na een jaar weer terug, nam een half jaar later opnieuw afscheid van Dakterras en begon aan de UT met psychologie. Weer trakteerde ze haar huisgenoten op een - nu nog fraaier uitgevoerde en geïllustreerde - receptenbundel. Ze sleet er ook een beperkte oplage van aan vrienden en familie en zo belandde het in handen van een uitgever. `Een vriend van de ouders van een vriendin van mij. Echt heel toevallig,' zegt Linda.
De man zag brood in het kookboek, met simpele, snelle, smakelijke en goedkope recepten voor een breed publiek. `Aan de recepten is totaal niets veranderd, alleen de vormgeving is aangepast', aldus Kleizen, die zeer tevreden is over het handzame formaat en de overzichtelijke layout. `Gebruiksgemak vind ik belangrijk, ook in mijn recepten. Daar zitten wel verschillende moeilijkheidsgraden in (en die staan er ook bij in het boek), maar ingewikkeld wordt het nooit, want dan zou ik het ook niet kunnen maken. Bovendien heb ik er een hekel aan om lang in de keuken te staan.'
Lekkerste recept?
`Moeilijk ... Misschien de MultiCultiCous. Maar dat komt vooral omdat dat een van mijn nieuwste recepten is. Tja ..., wat nog meer .... Ik ben ook zo'n ontzettende fanaat ..., er staat gewoon heel veel lekkers in!'
Fanaat? Van wie heb je dat?
`Van m'n tante denk ik. Niet van m'n moeder. Die kookt wel lekker, maar die experimenteert niet. Ik wel. En dus gaat er ook wel eens iets heel erg mis. Normaalgesproken experimenteer ik een paar keer per week, maar ik woon nu in een studentenhuis waar we niet altijd samen eten, dus heb ik ook minder kans om nieuwe dingen te testen.'
Een kookboek voor studenten, bejaarden, alleenstaanden: je hebt heel wat proefkonijnen versleten...
`Ja, en ze leven nog allemaal! Het is begonnen met mijn familie, daarna waren het mijn huisgenoten. Vooral mijn broertjes zijn heel kritisch. Tenminste, ze hebben een hele uitgesproken smaak. Dan vind ik het een uitdaging om dingen die ze eigenlijk niet lusten op zo'n manier klaar te maken dat ze het toch lekker vinden. Ik heb bijvoorbeeld een vriendin die geen vis lust en geen curry. Voor haar heb ik een viscurry bedacht. Die vindt ze nog lekker ook.'
Wat is je favoriete keukengerei?
`Ik gebruik vaak de oven. En af en toe een keer de blender. Maar een keukenmachine heb ik niet eens. Ik hou het graag zo simpel mogelijk.'
Is er een verband tussen pannen en hersenpannen?
`Voor zover ik weet niet. Hoewel ik me wel vaak afvraag hoe mensen in elkaar zitten, uit welke ingrediënten ze bestaan ...'
Als jij uit eten gaat, waar let je dan op?
`Op de prijs. Ik ben tenslotte student.'
Volgende boek?
`Is al klaar. Tenminste: ik heb intussen alweer genoeg recepten verzameld om er weer een boekje mee te vullen. Daar blijf ik gewoon mee doorgaan, of het nu uitgegeven wordt of niet.'
Linda Kleizen: `Dakterraskookboek'. Uitgeverij Elbertinck, ISBN 90-8569-004-8, 11,95 euro. Presentatie en signeersessie: donderdag 26 mei, 16 uur, Campusboekhandel.
Kookboekauteur Linda Kleizen: `Ik heb er een hekel aan om uren in de keuken te staan.' (Foto: Maurits Diephuis)