Deze kritiek spuide het Innovatieplatform Twente kort voor de meivakantie in zijn eerste rapportage aan het bestuur van opdrachtgever Netwerkstad Twente. In het rapport constateert het platform, onder voorzitterschap van oud-politicus Wim Meijer, dat het Twente niet ontbreekt aan ambities. Waar het wel aan schort is `een leidende visie van waaruit gemeenschappelijk gewerkt wordt aan het delen van kennis, kansen, inzichten en kennisvragen'. Met bijvoorbeeld als gevolg dat er ongecoördineerd wordt ingespeeld op nationale subsidiemogelijkheden.
Het innovatieproces is in Twente te weinig vraaggestuurd en marktgericht. Volgens Meijer zijn processen en organisatie onvoldoende toegesneden op slagvaardige realisatie van gemeenschappelijke doelen. In Twente is nog te vaak sprake van arenagedrag, `waarin het bevestigen van de eigen positie en het nastreven van eigenbelang op de korte termijn belemmerend werkt op het collectieve resultaat op de langere termijn'.
Om te kunnen vergelijken of de innovatieve middelen van het Twentse bedrijfsleven en de kennisinfrastructuur echt wel iets voorstellen, komt er een `Twente Index', waarin Twente wordt vergeleken met kennisregio's waarmee het zich wil meten. `Nader vergelijkend onderzoek is nodig om mogelijk ongefundeerd optimisme op dit aspect kritisch te beschouwen,' aldus het platform.
Verder wil het Twentse Innovatieplatform `niet alledaagse verbindingen' tot stand brengen tussen bedrijven en kennisinstellingen door het organiseren van toegespitste bijeenkomsten en het ondersteunen van Kennispark Twente. Kansrijke innovatieclusters waar het platform zich vooral op wil richten zijn die op het gebied van materialen, hightechsystemen, bouw, zorg en technologie, food en homeland security. Ook ontsluit het Innovatieplatform financieringsbronnen voor concrete projecten en streeft het naar de vorming van een Innovatiefonds Twente.