Een goede lichting bier is meestal zó op
Wie?
De BRAK bestaat momenteel uit elf mensen: de TN-studenten Erwin Bielert (23), Martijn Teerhuis (23), Rik Groenen (21), Luuk van Rees (22), Maarten Kuper (20), Herman Heijmerikx (20), Rik Willemse (19), Martijn te Riele (23), Willem Beeker (24) en de BMT'ers Bart Fischer (21) en Rutger Heddes (22).
Hoe gaat bierbrouwen in zijn werk?
Voorzitter Martijn Teerhuis steekt van wal: `Eens per maand spreken we rond de middagpauze bij iemand thuis af. Met behulp van een heel arsenaal aan brouwmaterieel hebben we het brouwproces aan het eind van de avond afgerond. Vervolgens zetten we een bruin-geel zoet-bitter smakend vocht op fust, waarna de toevoeging van gist de volgende dag de hoofdgisting in gang zet. Tussendoor wordt nog geheveld en na anderhalve week wordt het bier gebotteld. Nagisting op fles en minstens drie maanden rijping op hoge en lage temperatuur leveren uiteindelijk een nieuw, lekker speciaalbiertje op.'
En dat gaat altijd goed?
`De laatste jaren leveren we steeds vaker echt goede bieren af. Gemiddeld is er misschien één op de vijf echt niet lekker. Door de aanschaf van een gasbrander met groot vermogen, het toepassen van goede filtertechnieken en systematisch journaliseren hebben we nu alleen maar goede bieren op voorraad', vertelt Martijn. Secretaris Erwin Bielert vult hem aan: `Goed rapporteren is belangrijk, we blijven natuurlijk wel TN'ers'.
Wat maakt jullie nu zo bijzonder?
Martijn: `Naar wij weten zijn wij de enige club studenten die op een georganiseerde manier bier brouwen. Ook onze spencers zijn uniek.' `Dat zie je nergens anders', beaamt Erwin. Oud-ridder Willem Beeker zegt regelmatig reacties op de spencer te krijgen: `Mensen zeggen vaak dat een spencer helemaal uit is. Wacht maar, denk ik dan, het wordt vanzelf weer mode.'
Nog opmerkelijke activiteiten op de agenda?
Penningmeester Rik Groenen: `Jazeker, binnenkort gaat we een grote hoeveelheid bier brouwen voor het lustrum van Arago. Daarnaast gaan we meedoen aan het amateurkampioenschap bierbrouwen.'
`Dit kampioenschap vindt plaats in mei bij de nieuwe brouwerij van Grolsch', vult Erwin aan. Rik wijst vervolgens op de maandelijkse VriMiBo: de vrijdagmiddagborrel van Arago. `Een keer per maand tappen we op de VriMiBo en doorgaans presenteren we ook een nieuw bier. En ja, goede lichtingen zijn meestal meteen op.'
De volgende VriMiBo vindt plaats op 1 april in de Tombe, de borrelkelder van Scintilla en Arago in Hogekamp. Een nieuw brouwsel van de BRAK kan daar door iedereen vanaf 16.30 uur geproefd worden.
De student-bierbrouwers, zittend van links af: Rik Groenen, Martijn Teerhuis, Erwin Bielert en Rutger Heddes. Achter de bar staan Rik Willemse, Willem Beeker, Martijn te Riele, Luuk van Rees, Maarten Kuper en Herman Heijmerikx.