Horeca onder de loep

| Redactie

Adviesbureau Hospitality Consultants gaat de financiën, kwaliteit en dienstverlening van UT-Catering doorlichten. Onderdeel van het onderzoek is een elektronische enquête. Deze week verstuurt het Facilitait Bedrijf, formeel opdrachtgever van het onderzoek, de vragenlijst per e-mail naar alle studenten en medewerkers. De ondervraagden kunnen niet alleen hun mening geven over de kwaliteit van de huidige catering en verbeteringsvoorstellen doen, maar ook hun wensen kenbaar maken ten aanzien van assortiment en faciliteiten.


Aanleiding voor het onderzoek van de Hospitality Consultants is onder meer het exploitatietekort van UT-Catering dat niet op eigen kracht, ondanks allerlei maatregelen, kan worden weggewerkt. Dezelfde consultants namen onder meer ook de catering van de TU Eindhoven onder de loep. Het bureau stelde daar voor om binnen de TU/e op minder plaatsen gevarieerdere cateringconcepten aan te bieden, zoals foodcourts, lunchcorners, loungeruimtes en een take-away. De voorgenomen sluiting van de kantine in het Eindhovense Hoofdgebouw leidde daar onlangs tot hevig protest. Aan de hand van de resultaten van het onderzoek zal de UT bekijken of de kwaliteit omhoog moet. `Het uitbesteden van de horeca naar een extern bedrijf is geenszins de inzet van het onderzoek', verzekert CvB-vice-voorzitter Willem Te Beest. `Dat is een heel ander verhaal. Pas als de uitkomsten daartoe aanleiding geven zou je daar eventueel aan kunnen denken, maar daar gaan we op dit moment niet vanuit.'

Los van de uitkomsten van het externe onderzoek is onlangs een begin gemaakt met de verbouwingswerkzaamheden van de Schuur, naast de Faculty Club. Daar wordt de nieuwe productiekeuken van UT-Catering gevestigd. Sinds de verhuizing uit de Bastille, begin 2002, maakt Catering gebruik van de keuken in Het Bouwhuis. Het contract met deze zorginstelling loopt deze zomer af. Het plan om een eigen cateringkeuken in de Schuur te vestigen bestaat al een jaar of vijf en maakt deel uit van het Vastgoedplan van de UT. De alternatieve locaties op en buiten de campus die de afgelopen vijf jaar vanuit bezuinigingsoverwegingen zijn onderzocht, bleken geen van alle haalbaar. Uiteindelijk landt de keuken dus waar hij in 2000 al was gepland: naast de Faculty Club.

Kosten van het project, dat medio zomer dit jaar klaar moet zijn: rond de 1 miljoen euro. Willem te Beest rekent voor dat Catering aan zaken als afschrijving, rente en aflossing ongeveer een ton per jaar zal kwijt zijn. Dat bedrag kan concurrereren met de som die ze nu betaalt voor de huur van de Bouwhuiskeuken en alle rompslomp daaromheen, zoals de aan-en afvoer en de inzet van mensen. `Een moderne keuken pal naast de deur zal ook de kwaliteit van het eten ten goede komen'. Deze week is de eerste bouwvergadering.

De Schuur van achteren gezien. Links is nog met de Faculty Club zichtbaar.
De Schuur van achteren gezien. Links is nog met de Faculty Club zichtbaar.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.