Opmerkelijk

| Redactie

De Nederlandse zuivelindustrie is begonnen met de campagne `Je Lijf Schreeuwt Om Zuivel'. In spotjes verven ostentatief gezonde mensen teksten als `eiwit' of `vitamine B12' op hun naakte lichaam, terwijl een commentaarstem ons bezweert dat we kaas moeten eten en melk moeten drinken. Wetenschappelijk is bewezen dat zuivel onmisbaar is voor de gezondheid. Maar is dat wel waar?

Dr. Sander Kersten, afdeling Humane voeding van de Universiteit Wageningen:

`Overal in de Nederlandse voedingswereld voel je de aanwezigheid van de zuivelindustrie. Dat is niet verwonderlijk, want de zuivelsector is nu eenmaal een sterke poot van de Nederlandse voedingsindustrie. De sector heeft voor een belangrijk deel bepaald hoe we denken over gezondheid en voeding. Daarom associeert de gemiddelde Nederlander `gezond' met `melk' in plaats van met groenten en fruit. Maar wat is nou het gezondste in onze voeding? Groenten en fruit, geen twijfel over mogelijk. Maar daarover hoor je niet zoveel. Je hoort vooral positieve dingen over zuivel. Groenteboeren hebben geen geld voor propaganda, en de zuivelsector wel', aldus Kersten.

De zuivelsector maakt reclame op zo'n manier dat het niet duidelijk is wie er achter de reclame zit. Het lijkt alsof de overheid voorlichting geeft, of een onafhankelijke instelling die het algemeen belang nastreeft. En dat is natuurlijk niet zo.

De Nederlandse zuivelsector geeft bijvoorbeeld het tijdschrift VoedingsMagazine uit, en dat blad illustreert waar het probleem zit. VoedingsMagazine is bedoeld om zuivel te promoten. Maar dat zie je er niet aan af. Het blad oogt als een populair-wetenschappelijk tijdschrift dat gezondheidsvoorlichting wil geven.

Kersten: `Het voornaamste bezwaar tegen zuivel is dat het niet alleen veel vetten bevat, maar ook nog eens vetten van het verkeerde soort die de kans op een hartaanval verhogen. Daarom is roomboter allesbehalve gezond. De smaak van margarines komt er niet bij in de buurt, maar het bestaat uit verzadigde vetzuren. Kaas staat ook strak van de slechte vetten. Maar daarover lees je niets in VoedingsMagazine.' (bron: Universiteit Wageningen)

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.