Brief Mans aan minister onderstreept positie UT

| Redactie

Volgens rector magnificus Frans van Vught en de voorzitter van de raad van toezicht Eric van Amerongen die meer dan tweeeneenhalf uur met Hermans en een uitgebreide staf medewerkers van gedachten wisselden over de problematiek, wordt de benarde financiele positie van de UT -als gevolg van de vastgoederfenis- erkend en is de UT de eerste universiteit die zijn gebouwen moet sluiten als hulp vanuit Den Haag uitblijft.

(vervolg van UT hoopt...)

Een brandbrief van burgemeester Mans aan minister Hermans, onderstreept de ernst van de situatie. Mans wijst op het convenant dat de gemeente op 4 november 1998 sloot met de UT op het gebied van milieu-en brandveiligheid. In dat convenant verplicht de UT zich in een tijdsbestek van tien jaar haar gehele gebouwencomplex ingrijpend te renoveren. Een versoepeling van de destijds gemaakte afspraken zijn volgens Mans 'onbespreekbaar'. 'Duidelijk is ook dat het gemeentebestuur van Enschede op dit moment zulke afspraken niet meer zou maken'. Indien de 'fatale termijn van 5 november 2008' niet wordt gehaald, zal 'mijn opvolger te zijner tijd gedwongen zijn over te gaan tot het buiten gebruik stellen van betreffende gebouwen'. Mans maakt zich zorgen en vreest dat het die kant op gaat als de UT 'in de financiele perikelen' blijft verkeren en daardoor achteropraakt in de uitvoering van haar vastgoedplannen.

Voorzitter van de raad van toezicht Van Amerongen stelde in een toelichting dinsdag dat hij de minister had voorgehouden dat zijn raad de verdere investeringen van de UT in de vastgoeduitvoering niet zal goedkeuren als er geen dekking voor is. 'We zullen de universiteit niet vastpinnen op een paar euro, maar als de gewenste middelen er niet komen, ontstaat er in 2008 een geweldig probleem. De minister ziet dat in en heeft toegezegd dat hij zijn uiterste best zal doen bij het vinden van een oplossing, eerst voor de korte termijn zodat de UT een begin kan maken met het vervolg van de vastgoedoperatie en later voor de langere termijn en dan voor alle universiteiten'.

Van Amerongen en Van Vught lieten doorschemeren te verwachten dat de drie TU's worden aangemerkt als de ergste gevallen. 'Maar het probleem voor Hermans is dat hij uiterst behoedzaam moet opereren: de UT is niet de enige universiteit, maar wel met de hoogste urgentie, vriend en vijand zijn het daarover wel eens. Als er over een jaar of twee een fonds a la dat van de academische ziekenhuizen wordt ingesteld, kunnen we daar goed mee leven, omdat we er vanuit gaan dat we in de prioriteitering hoog staan.'

In het gesprek is, zegt u met zoveel woorden, al gesproken over varianten, zij het globaal. Dat geeft voedsel aan speculaties dat er in elk geval voor de korte termijn hulp vanuit Den Haag is te verwachten, in afwachting van een definitieve oplossing. Waar mag de UT op hopen?

Van Amerongen: 'We hebben een gematigd positief gevoel van het gesprek over gehouden. We verwachten dat het onderwerp onder de aandacht van de minister blijft. Een indicatie daarvoor is dat er deze week al een vervolggesprek is met de ambtelijke top van het ministerie. Hermans zal zijn best doen de problematiek vast te leggen in het nieuwe regeerakkoord. Zo te horen gaat hij daarin slagen. We richten ons voorlopig op de eerdergenoemde 9 miljoen euro aan bezuiniging op de lopende begroting. We vinden dat de minister minimaal de rente voor zijn rekening moet nemen, zolang er geen structurele oplossing is.'

Bert Groenman

Minister Hermans:...sowieso de rente...


Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.