Oxford trapt in val journalist

| Redactie

De universiteit van Oxford is ernstig in verlegenheid gebracht door een artikel in The Sunday Times. Het vlaggenschip van het Engelse hoger onderwijs zou tegen forse betaling studenten toelaten die er anders niet terecht kunnen. De universiteit gaat er prat op zijn eerstejaars uitsluitend te selecteren op cijfers. Alleen de beste studenten worden toegelaten: geld en afkomst mogen geen rol spelen.

De universiteit van Oxford is ernstig in verlegenheid gebracht door een artikel in The Sunday Times. Het vlaggenschip van het Engelse hoger onderwijs zou tegen forse betaling studenten toelaten die er anders niet terecht kunnen.

De universiteit gaat er prat op zijn eerstejaars uitsluitend te selecteren op cijfers. Alleen de beste studenten worden toegelaten: geld en afkomst mogen geen rol spelen. Oxford is zeer bevreesd voor het imago van een elitaire rijkeluisuniversiteit.

In de praktijk blijken die mooie idealen niet altijd te worden nageleefd. Een journalist van The Sunday Times meldde zich bij de rechtenfaculteit van Pembroke, een van de oudste van de 39 colleges die samen de universiteit vormen. Hij deed zich voor als een rijke bankier, en bood de leiding van de faculteit een donatie van driehonderdduizend pond (bijna een half miljoen euro) in ruil voor toelating van zijn zoon.

Bij drie andere colleges ving de undercoverjournalist bot, maar Pembroke hapte. Het college is, in de woorden van medewerker John Platt, 'poor as shit'. Op bandopnamen van het gesprek met de 'bankier' gaf Platt toe dat zijn instituut al eerder kinderen van rijke ouders tegen flinke betaling had toegelaten. Om lekken naar de pers te voorkomen, moest het geld via een geheime stichting worden overgemaakt.

Platt en een andere medewerker van Pembroke hebben inmiddels ontslag genomen. Volgens de universiteit handelden zij op eigen initiatief. Oxford kwam al eerder in opspraak toen een scholier met vijf tienen voor haar eindexamen niet werd toegelaten. Laura Spence - die niet afkomstig was van een dure privé-opleiding, maar van een openbare school - kon toen wel bij Harvard terecht.

Dat niet alle opleidingen in Oxford hun idealen alleen met de mond belijden, bewees drie maanden geleden Trinity College. Dat wees de aanmelding van de zoon van een rijke bankier af, ondanks een gift van honderdduizend pond. De jongen werd 'niet slim genoeg' bevonden.

Hop


Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.