Het Utrechtse universiteitscomplex De Uithof wordt een campus. Maar die wordt vooral uit nood geboren, valt te lezen in het U-Blad. Staatssecretaris Remkes van volkshuisvesting bemoeit zich namelijk intensief met het vinden van oplossingen voor de kamernood in universiteitssteden en Utrecht vervult daarin een pilotfunctie. Een van de Utrechtse oplossingen is nieuwbouw van 1200 kamers op het universiteitsterrein De Uithof, aan de rand van de stad. De eerste studenten en aio's moeten daar over tweeëneenhalf jaar hun intrek nemen, twee jaar later gevolgd door een nieuwe golf. Het Utrechtse collegelid W. Kardux beseft dat de kille Uithof daarmee nog geen echte campus is. Pas over tien jaar ziet hij 'een bloeiende campus met een actief sociaal en cultureel leven' voor zich. Om dat te bereiken moeten de computerleerzalen langer open, moet er een café komen, moet het cultureel studentencentrum De Uitwijk een belangrijker rol gaan spelen en een eigen filmtheater krijgen; een supermarkt en sportfaciliteiten zijn er al. De CvB'er verwacht dat het gemeentebestuur de plannen met open armen zal ontvangen, want dat heeft al moeite genoeg met het vinden van geschikte woonlocaties voor studenten in de stad.
De Raad van State heeft de bezwaren van de Eindhovense universiteitsraadspartij PF tegen de naam 'Lijst Pim Fortuyn' ongegrond verklaard, meldt Cursor. De studentenpartij van de TUE had bezwaar aangetekend tegen de naamvoering van professor Pims politieke partij, omdat die - in afgekorte vorm - verwarring zou kunnen wekken met die van de uraadpartij. De Raad van State oordeelde echter dat het in de procedure ging om de geregistreerde naam 'Lijst Pim Fortuyn'; dat deze naam door de media vaak wordt afgekort tot PF doet volgens de Raad niet ter zake. Bovendien is de studentenvereniging PF 'geen organisatie die nauw gekoppeld is aan het staats- of gemeentebestel.' De PF zegt in een reactie niet te hebben verwacht de zaak te zullen winnen en gaat dan ook niet in hoger beroep.
De onlangs met veel tamtam naar Twente vertrokken Amsterdamse topfysicus Ad Lagendijk meldt in Folia, het blad van zijn vorige werkgever, dat hij voorlopig als 'universiteitsprofessor' (een Amsterdamse eretitel) aan de UvA verbonden blijft: 'Met de collegevoorzitter heb ik afgesproken voorlopig voor één dag in de week beschikbaar te blijven. Ik zal het een jaar proberen, maar als blijkt dat mijn full-time functie in Twente en mijn universiteitsprofessoraat aan de UvA niet meer verenigbaar zijn, dan houd ik ermee op.' Universiteitsprofessoren zijn tophoogleraren van de UvA en hebben als belangrijkste taak nieuwe impulsen te geven aan wetenschappelijke ontwikkelingen die de traditionele disciplines overstijgen en profielbepalend kunnen zijn voor de universiteit.
Aan de Wageningen Universiteit is een driejarig Europees onderzoeksproject naar voedselallergie afgerond. Het resultaat, meldt het Wageningse u-blad Wb, is onder meer een enorme database met de gegevens over allergieprikkelende eiwitten uit 48 planten. De eiwitten waarmee planten zich tegen indringers verdedigen, voedsel opslaan of vetten vervoeren, blijken het immuunsysteem van steeds meer mensen op de een of andere manier te verleiden tot een overreactie. Een van de oorzaken van het groeiende aantal allergiepatiënten wordt gezocht in onze 'overdreven hygiëne': ons immuunsysteem zou zich vervelen en zich dus maar op stoffen in onze voeding en onze leefomgeving gaan richten.