Landsgrenzen open voor leraren

| Redactie

Een aantal grote Nederlandse hogescholen wil samen met de universiteit van Essen de landsgrenzen opengooien voor studenten van de lerarenopleidingen. Straks moeten Duitsers les geven op Nederlandse scholen, en omgekeerd. Fontys Hogescholen, de Hogeschool Holland en de Hogeschool van Utrecht en mogelijk de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden willen in samenwerking met de Stichting Platform Duitsland

Een aantal grote Nederlandse hogescholen wil samen met de universiteit van Essen de landsgrenzen opengooien voor studenten van de lerarenopleidingen. Straks moeten Duitsers les geven op Nederlandse scholen, en omgekeerd.

Fontys Hogescholen, de Hogeschool Holland en de Hogeschool van Utrecht en mogelijk de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden willen in samenwerking met de Stichting Platform Duitsland een begin maken met de Open Europese Onderwijsruimte. Zo hopen ze meteen iets te doen aan het lerarentekort.

Studenten van de Nederlandse lerarenopleidingen mogen straks een half jaar in Essen studeren. Nu kan dat al bij het vak Duits, straks moet dat ook mogelijk worden voor geschiedenis, aardrijkskunde, wiskunde, sport en filosofie.

Omgekeerd mogen aspirant-leraren van de Essense universiteit een deel van hun opleiding afwerken aan een van de betrokken Nederlandse hogescholen. De instellingen verwachten dat de instroom bij een probleemvak als Duits, met zijn lage aantallen, meer dan verdubbelt. Bedoeling is dat Duitse leraren op Nederlandse scholen les gaan geven, en omgekeerd.

De grensoverschrijdende samenwerking zou een kleine revolutie betekenen. Tot nu toe werd in lerarenland nauwelijks over de grenzen gekeken. De lerarenopleidingen in Nederland en Duitsland verschillen bovendien aanzienlijk. In Nederland ligt de nadruk op veel meer op de praktijk, in Duitsland juist op de inhoud.

De instellingen voelen zich gedwongen tot samenwerking over de grenzen. Het lerarentekort in Nederland is 'dramatisch'. Vermoedelijk ontstaat in Duitsland een vergelijkbare situatie, aldus de instellingen.

Hop


Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.