Europium beveiligt eurobiljetten

| Redactie

Eurobiljetten bevatten als extra beveiliging materialen die oplichten na bestraling met ultraviolet licht. Zo lichten de brug, de kaart van Europa en de vlag van de Europese Unie op het vijf eurobiljet felgroen op onder een UV-lamp. Onderzoekers Freek Suyver en Andries Meijerink van de Universiteit Utrecht gingen uit nieuwsgierigheid na welke chemische stoffen verantwoordelijk zijn voor het oplich

Eurobiljetten bevatten als extra beveiliging materialen die oplichten na bestraling met ultraviolet licht. Zo lichten de brug, de kaart van Europa en de vlag van de Europese Unie op het vijf eurobiljet felgroen op onder een UV-lamp.

Onderzoekers Freek Suyver en Andries Meijerink van de Universiteit Utrecht gingen uit nieuwsgierigheid na welke chemische stoffen verantwoordelijk zijn voor het oplichten. Het rode, groene en blauwe licht wordt uitgezonden door europium. Dit scheikundig element blijkt in drie verschillende verbindingen voor te komen in de eurobiljetten. Europium, ontdekt in 1901 en genoemd naar Europa, wordt gebruikt in televisieschermen en TL-buizen.

In een reactie kan de Nederlandse Bank bevestigen noch ontkennen of de identificatie correct is. Deze informatie is geheim. Voor een verdere analyse van de samenstelling van de eurobiljetten zijn destructieve technieken vereist en stukmaken van bankbiljetten is verboden, evenals namaken.

De Utrechtse onderzoekers hebben hun resultaten gepubliceerd in het Chemisch 2 Weekblad nummer 4 dat op 16 februari 2002 verschenen is. Het Chemisch 2 Weekblad is het officiële orgaan van de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging.


Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.