Geneeskunde vergt politiek standpunt

| Redactie

De Adviescommissie Onderwijsaanbod heeft de aanvraag van de UT om in 2003 met een opleiding medicijnen te starten niet van een positief of negatief advies voorzien. Eerst dient op politiek niveau een besluit te worden genomen op welke wijze Nederland het schrijnend tekort aan artsen structureel wil oplossen

De UT mag al wel beginnen met een (gamma)opleiding gezondheidswetenschappen, alsmede met de aangevraagde brede bachelor techniek. Rector van Vught noemt het advies van de ACO, die de minister adviseert over nieuwe opleidingen, 'een klein stapje vooruit'. 'Medicijnen in één keer binnenhalen was mooier geweest, maar we blijven in de race.' Van Vught hoopt dat de Tweede Kamer zich vóór de verkiezingen in mei zal uitspreken over de te volgen koers.

Varianten die daarbij een rol spelen zijn de plannen voor een volledige, nieuwe opleiding in Enschede, die van de Brabant Medical School (een bundeling van krachten van de twee grote ziekenhuizen in Eindhoven en Tilburg, steunend op de technologische en gamma-expertise van de twee universiteiten aldaar) en verder een rigoureuze, welhaast niet te realiseren verhoging van de opleidingscapaciteit van de acht bestaande medische faculteiten.

Op zich zegt Van Vught het ACO-standpunt te kunnen billijken. 'Met Maastricht en Rotterdam is het destijds ook zo gegaan, voordat ze een medische faculteit kregen.' De adviescommissie prijst het innovatieve karakter in de Twentse plannen, gevoed door ict-inbreng, plus de aan de UT reeds bestaande biomedische technologie en nieuwe onderwijsmethoden. De samenwerking met Münster wordt eveneens positief bevonden, al is de geografische afstand tussen beide locaties volgens de ACO een minpunt. Van Vught: 'Wonderlijk. Münster is dichterbij dan welke andere medische faculteit in Nederland dan ook. Er loopt een rechtstreekse trein en ik voorzie dat het meer zal gaan om Duitse hoogleraren die hier komen dan dat er dagelijks studenten naar Münster zullen reizen.'

In april 2002 komt een onafhankelijke commissie in opdracht van het Kabinet met aanbevelingen over de uitbreiding van de opleidingscapaciteit van artsen en tandartsen. Mogelijk dat op basis van de bevindingen van de commissie een tender-procedure wordt gestart, een soort inschrijving van een beperkt aantal kandidaten. De prijs-kwaliteitsverhouding van de bestaande én nieuwe aanbieders zal bij de toewijzing doorslaggevend zijn.

De ACO adviseert de UT ook om op korte termijn te onderzoekenmet welke andere Nederlandse universiteiten op het terrein van de geneeskunde kan worden samengewerkt. 'We gaan daarmee aan de slag en zullen aan de verantwoordelijken rapporteren', aldus de rector magnificus.

Met gezondheidswetenschappen, te starten in september 2003, haalt de UT haar zevende nieuwe studie binnen onder het bewind van Frans van Vught. 'Het is na biomedische techniek de tweede loot in het beoogde drieluik. Nu nog een opleiding medicijnen'. Zo lang deze niet is binnengehaald wordt gezondheidswetenschappen ondergebracht bij Bestuurs- en bedrijfskunde. De brede bachelor in de maatschappijwetenschappen kreeg geen groen licht van de ACO.


Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.