Geld moet vliegen (2)

| Redactie

Economen hebben berekend dat buitenlandse euromunten zich gemiddeld met drieënhalve kilometer per dag naar Nederland verplaatsen. Naar de UT komen ze sneller. Deze week: euro's uit Frankrijk en ... Thailand! Land van herkomst: Frankrijk (nabij Parijs) In Nederland: 1 januari, 's avonds Verplaatsingssnelheid: 1200 km/dag Portefeuillehouder: Tongchai Meenual, PhD bij TDG Munt en afbeelding: 2 euro,

Economen hebben berekend dat buitenlandse euromunten zich gemiddeld met drieënhalve kilometer per dag naar Nederland verplaatsen. Naar de UT komen ze sneller. Deze week: euro's uit Frankrijk en ... Thailand!

Land van herkomst: Frankrijk (nabij Parijs)

In Nederland: 1 januari, 's avonds

Verplaatsingssnelheid: 1200 km/dag

Portefeuillehouder: Tongchai Meenual, PhD bij TDG

Munt en afbeelding: 2 euro, symbool Franse revolutie

'Met kerst en oud en nieuw heb ik met acht landgenoten uit Thailand met de auto een rondreis door midden-Europa gemaakt. Vóór de jaarwisseling zijn we in Duitsland, Zwitserland en Italië geweest, 1 januari reden we door Frankrijk. De eerste euro's die we zagen waren dus Frans. Deze 2 euromunt kreeg ik bij een benzinestation vlakbij Parijs.

'Hij kwam ons allemaal tamelijk bekend voor. Want kijk: dit is een tien bathmunt uit Thailand, inmiddels al een paar keer in het nieuws geweest. Hij lijkt qua formaat, gewicht en uiterlijk sprekend op de 2 euromunt. Frisdrank- en sigarettenautomaten accepteren hem. Op zich een aantrekkelijk idee, want hij is maar 25 eurocent waard.

'Eind mei keer ik terug naar Thailand om daar een half jaar verder te werken aan mijn proefschrift over kennismanagement. Daarna kom ik weer terug naar Nederland. Mét een schip 10-bathmunten. Nee hoor.

'Collega's en vrienden in Thailand reageren met ongeloof als ik ze vertel over de invoering van de euro. In onze regio is zoiets de komende tientallen jaren ondenkbaar. Europa straalt meer eenheid uit dan landen als Viëtnam, Maleisië, Birma, Laos en Thailand, om wat buurlanden te noemen.

'Ik ga proberen om alle verschillende euro's te verzamelen. Als kind spaarde ik al munten. Ik had toen trouwens guldens, kwartjes en dubbeltjes in mijn bezit.'

Heeft u buitenlandse euro's in uw portefeuille? Bel UT-nieuws: (489)2030, of mail: [email protected]


Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.