Vorig jaar kreeg de UT al toestemming voor de start van gezondheidswetenschappen, een vierjarige gammagetinte opleiding die in september gaat opereren onder de vlag van de nieuwe faculteit Bedrijf, Bestuur en Technologie. Daarnaast beschikt de UT al sinds de jaren zeventig over biomedische techniek, een succesvolle ir-opleiding die qua karakter is te vergelijken met de medisch technoloog van de TU Eindhoven. Deze derde poot zit bij Technische Natuurwetenschappen, de fusie van de voormalige faculteiten TN en CT. Klinische technologie is dan wel geen ir-opleiding, maar een zesjarige doctorandusstudie, maar komt ook onder de paraplu van TNW te vallen, aldus Van Vught.
Blij natuurlijk?
'Geweldig. Een kroon op de enorme inspanning van UT-zijde. Het bleef tot het eind toe een spannende operatie. Naar ik heb begrepen is er ook in het kabinet nog stevig over gesproken'.
Vanwaar die nieuwe benaming?
'De expertcommissie onder leiding van Sminia (rector Vrije Universiteit, red.) stelt dat niet de naam technisch geneeskundige, maar klinisch technoloog de garantie biedt te worden geregistreerd als beschermd beroep in de BIG (de wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg,red.). Dat hoeft volgens de commissie nu nog niet, maar zal op termijn in één keer gebeuren samen met andere nieuwe medische beroepen als nurse-practitioners en physician assistants, beide HBO-opleidingen. Nee, ik heb geen moeite met de nieuwe naam. Het dekt de lading: het gaat om iemand die actief is in de medische sfeer. Het wordt een geneeskundige met een hoog gehalte aan high tech in zijn bagage, maar geen arts en dus ook zonder spreekuur. Wel een man of vrouw die bijvoorbeeld robotgestuurde operaties uitvoert of chips implanteert'.
Van Vught denkt dat met de nieuwe benaming 'klinisch technoloog' en de restricties die zijn aangebracht in de brief van Nijs en Ross (namelijk dat de UT zich niet afficheert als een instelling waar artsen worden opgeleid op straffe van intrekking van de bekostiging) het geharrewar met de acht medische faculteiten is afgekaart. Welke medische handelingen de klinisch technoloog wél en niet mag verrichten aan het menselijk lichaam zal in een later stadium- in de loop van de komende zes jaar- wel blijken, verwacht hij. 'Het expertadvies wijdt daar verder niet over uit'.
Wat de opleiding betreft, na drie jaar bachelor en drie jaar masters volgteen specialisatie van twee jaar die de klinisch technolog al werkend zal kunnen volgen. Voor die tijd is hij of zij al inzetbaar in de operatiekamer, aldus Van Vught.
Er wordt gesproken van een beperkte toelating van 50 studenten in september, misschien een paar meer, maar met 75 houdt het op. Op welke criteria gaat de UT selecteren uit het, naar verwachting, grote aanbod aan vwo-ers?
'Daar gaan we nog mee bezig. We zullen het tijdig bekend maken. Ik denk dat een soort sollicitatiebrief met een motivatie een belangrijke rol gaat spelen. Het is goed te weten dat de vwo-profielen natuur & techniek en natuur & gezondheid beide toegang geven tot de studie.'
Geen ingenieursopleiding dus zoals de term 'technoloog' doet vermoeden - denk aan de chemisch technoloog- maar een zesjarige doctorandusopleiding.
'Precies, laat daar geen misverstand over bestaan'.
In krantenberichten wordt gesproken over een bekosting van 13 miljoen euro en een instroom van 100. Daarmee kom je gemiddeld per student op een hoger bedrag uit dan de duurste ir-opleiding.
'Vaststaat dat deze opleiding in de hoogste categorie bekostiging is opgenomen, namelijk die van geneeskunde en tandheelkunde. Op basis van 100 studenten zou je dan op zulke bedragen kunnen uitkomen. Maar we hebben er verder geen informatie over ontvangen. Bovendien, het gaat niet om 100 maar om 50 studenten. Wel is al toegezegd een bedrag van 3 miljoen euro uit de tweede tranche 'bamagelden'. Ik maak me geen zorgen over de financiële kant'.
De UT, aldus Van Vught, weet zich wat de invulling van het curriculum betreft verzekerd van de steun van de medische faculteit van de Wilhelmsuniversitët van Münster en het Enschedese Medisch Spectrum Twente. Enige vorm van samenwerking met Saxion, de hogeschool die op HBO-niveau voor nieuwe beroepen in de zorg gaat opleiden, sluit Van Vught ook niet uit. Het Paviljoen, dat in de beginjaren van de universiteit korte tijd dienst deed als eetgelegenheid voor het personeel, en later onder meer de voorlichtingsdienst, de toenmalige dienst Nieuwbouw & Onderhoud en meer recent het Facilitair Bedrijf onderdak bood, wordt de centrale plek voor klinische technologie. Oud-UT-hoogleraar Rien van Aken, ex-directeur van de Bloedbank en een bekende figuur in de medische wereld, is aangewezen als curriculumbouwer, aldus Van Vught.
Laatste vraag, er zijn allerlei signalen dat de drie TU's snel werk moeten maken van een verdergaande samenwerking, misschien wel leidend tot een fusie. Lees wat werkgeversvoorzitter Schraven er in deze krant van zegt. Dan zit een op eigen houtje binnenhalen van een nieuwe studie er vast niet meer in?
'Dat zou best 'es kunnen, maar dat is geen probleem want we zijn nu compleet. We hebben wat we wilden hebben. Er is door ons binnen het krachtenveld van de drie TU's een prima positie opgebouwd, doordat we de laatste jaren niet alleen hebben ingezet op de techniek, maar ook op verbreding van de UT met gammaopleidingen. In het kwartetten met Delft en Eindhoven gaat het om de verdeling en afstemming van de masteropleidingen en het onderzoek. In de disciplines informatietechniek, civiele techniek en nanotechnologie voeren de decanen daarover met hun collega's in Delft en Eindhoven overleg. Mijn collega-bestuurders lijken wat benauwder voor een fusie dan ik. Ik moet het nog zien of het zover komt,maar als dat het geval is zal er een stevige bekostiging tegenover moeten staan. Anders blijven we collectief in de rode cijfers zitten en is de meerwaarde nihil. En daar doen we het niet voor. Ik hou het voorlopig op een verregaande vorm van samenwerking en daar werken we graag aan mee'.
Bert Groenman
Het Paviljoen, dat na verhuizing van het 'restant' Facilitair Bedrijf binnenkort wordt ingericht voor de nieuwe opleiding. Het FB komt met andere diensten in het BB-gebouw. Bedrijfskunde verhuist dit voorjaar naar het Bedrijvenpark.