Als een van de ontwerpen van architect Blom is de Bastille een bizar staaltje van architectonisch vakmanschap. Het specifieke karakter van het gebouw moet dus intact blijven. Het is een van de aspecten die H. Schuppers, hoofd van de restauratieve voorzieningen, vooropstelt bij de renovatie van de Bastille. Na de opknapbeurt van het Café en de Kelder- annex Kegelbar en de uitbreiding van het resataurant krijgen nu de Sociëteit en de Torenbar een facelift.
De verbouwing van de Sociëteit-Torenkamer begint in alle waarschijnlijkheid in januari en vormt een onderdeel van de totale renovatie die nog enkele jaren in beslag zal nemen. De opknapkosten voor de Sociëteit-Torenbar worden geraamd op 2,5 ton. `Kijkt men naar de totale kosten van de renovatie, dan gaat het om zeer forse bedragen', vertelt Schuppers. `De keukenapparatuur bijvoorbeeld is nodig aan vervanging toe, de kantoorruimtes moeten worden uitgebreid, de entree kan mooier. Het gebouw heeft in de loop der jaren een andere functie gekregen en moet worden aangepast aan de tijd.'
Schuppers zal niet ontkennen dat de Bastille voor de exploitant soms wat problemen oplevert. En voor de horecagast trouwens ook. Het gebouw moet toegankelijker. Maar het verplaatsen van bijvoorbeeld toiletblokken en trappen kost enorm veel tijd en geld. Het verhogen van het plafond in de lobby wordt letterlijk gedwarsboomd door leidingen uit de daarboven liggende keuken. Zo omvat een renovatie nogal wat voor- en nadelen die tegen elkaar moeten worden afgewogen.
Tijdens de bouwoperatie wordt de Sociëteitsbar gesloten. Het Café neemt wellicht haar functie over, al is dat nog niet helemaal zeker. In het eerste weekend van maart wordt de ruimte weer voor publiek opengesteld. (…).