Stamppot boerenkool en kip met peultjes

| Redactie

`Kan ik uw jassen aannemen, dames?' Henk Jonker, vierdejaars TBK-student, verwelkomt de eerste gasten van die avond in de Happietaria, het tijdelijke restaurant van de vier christelijke studentenverenigingen in Enschede. Hij begeleidt de dames naar een tafeltje aan het raam. Vanuit de keuken gluren een paar studenten, werkzaam als vrijwilligers in het restaurant, nieuwsgierig naar het bezoek.


Het menukaartje is simpel: een vast weekmenu, een Nederlands menu en een Oosters menu. Eerlijke kost als kip met peultjes, pasta met ham/kaassaus, stamppot boerenkool en nasi saté. Voorafjes zijn er ook, al zijn het er maar drie. Kippensoep, groentesoep en huzarensalade met brood. De prijzen variëren van drie tot acht euro.

Het is de zevende keer dat Happietaria Enschede draait. De opbrengst van dit tijdelijke restaurant gaat naar goede doelen in derde wereldlanden. Dit jaar zijn dat de bouw van een basisschool in Thailand en het opleiden van gezondheidsmedewerkers in Bangladesh. De afgelopen jaren is er in totaal meer dan 175.000 euro ingezameld. Ook in andere studentensteden bestaat het Happietariaproject. De organisatie ligt geheel in handen van leden van christelijke studentenverenigingen, allemaal vrijwilligers.

Vier reserveringen zijn er die avond, vertelt gastheer Henk Jonker. `Niet veel, maar een tijdelijk restaurant als de Happietaria heeft even tijd nodig om op gang te komen.' De inrichting van het pand aan de Lipperkerkstraat, dat vroeger diende als ijssalon, is smaakvol. Draperieën voor het raam, lichtgele tafelkleedjes, rode kaarsjes op tafel en aan de muren schilderijen die zijn geleend van de Wereldwinkel. De Happietaria mag van de gemeente Enschede kosteloos deze voormalige ijssalon voor zes weken betrekken. Burgemeester Mans had vorige week donderdag dan ook de eer om het restaurant officieel te openen. `Het pand van de ijssalon is ideaal', vindt Jonker. `Maar volgend jaar wordt het lastig. De gemeente heeft plannen om hier te gaan slopen. Geen idee waar we dan naar toe moeten.'

Daniëlle Willemsen serveert vanavond. Ze is derdejaars student sociaal psychologische hulpverlening aan de Saxion Hogeschool en lid van de Vereniging van Gereformeerde Studenten in Twente (VGST). `Ik doe dit vrijwilligerswerk nu al drie jaar', vertelt ze vrolijk. `En ik heb al allerlei klussen aangepakt voor de Happietaria. Van afwassen tot serveren. Waarom? Het is leuk voor jezelf en het is leuk vanwege het goede doel.' Gastheer Jonker, lid van de Reformatorische Studentenkring, beaamt dat: `Mijn motivatie om hier te werken is het bezig zijn voor je naasten in de Derde Wereld.' De komende weken staat Daniëlle zes keer ingeroosterd als werkneemster in het restaurant, maar daarnaast wipt ze ook regelmatig even langs, gewoon voor de gezelligheid. `Binnenkort ga ik hier met een club vrienden mijn verjaardag vieren. Daar is de Happietaria een leuke locatie voor en het eten is tenminste betaalbaar.' Dan wordt vanuit de keuken haar naam geroepen. Er staan twee dampende borden klaar om uit te serveren.

De kip met peultjes ligt bovenop een bedje van mihoen. En die is iets te gaar gekookt, want de mihoen lijkt meer op rijstepap. De kippenreepjes, peultjes en plakjes wortels smaken prima. Eerlijk gezegd: de `mihoen' heeft het, ondanks een flinke scheut zout, nét niet. De boerenkool blijkt een flinke portie. De vette plakken rookworst worden gesierd door een flinke klodder mosterd. Mosterd? Jakkes! `Excuses', veronderschuldigt Jonker zich. `U mag de worst met mosterd laten liggen. Wij zullen u nieuwe worst, zonder mosterd, serveren.'

De kok himself komt aan tafel even een praatje maken. Jaren geleden stond hij in de keuken van het bekende Enschedese restaurant Kaatje van de Wal. Als gepensioneerde werkt hij nu vrijwillig, één avond, in de Happietaria. Jonker: `Er werken hier allemaal professionele koks. Het zijn contacten die we in de loop der jaren via via hebben opgedaan.'

Een krappe helft van de enorme portie boerenkool gaat er uiteindelijk net in. Serveerster Daniëlle vraagt of het wel gesmaakt heeft en zegt met een schuin oog op de restjes: `Dan sturen we dat toch gewoon op naar Bangladesh?'.

De dessertkaart bestaat uit ijs, pudding, een bosvruchtenshake en yoghurt. Het gaat er niet meer in, met als gevolg enige teleurstelling op de gezichten van de vrijwilligers. `We hebben ook lekkere flessen wijn in de aanbieding: rosé, rood en wit', probeert Daniëlle nog. `Allemaal voor het goede doel.'

De rekening: 27 euro voor twee personen, inclusief drie glaasjes fris. Drie euro fooi maakt het tot een mooi afgerond bedrag.

Voor meer informatie: www.happietaria.nl/enschede. Reserveren voor eten is gewenst: 06-48038730.

Maaike Platvoet

Foto: Stephan Kruisman


Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.