Uit het lood

| Redactie

Vijf dagen per week eet ik `s avonds een warme maaltijd. Twee avonden sport ik. Aansluitend eet ik dan een bak kwark. Bij voorkeur Verwenkwark van Mona. Volle kwark boordevol eiwitten, vetten en suikers. Boordevol calorieën. Precies wat een normaal gezond mens nodig heeft na een flinke inspanning. Ik eet waarom 80 procent van de wereldbevolking graag eet, namelijk om tekorten aan te vullen. Anders raken we onder­voed. En dat lijkt me ook het enige valide argument om te eten.

Hedonisme

In Nederland is dit principe echter uit zwang geraakt. Nederlanders eten voor de gezelligheid, uit verveling, als vrijetijdsbesteding, omdat het lekker is, of domweg omdat ze het niet kunnen laten alles wat hen voor ogen komt in de mond te stoppen (baby-gedrag). Nederlanders eten de hele dag door en als ze daardoor aankomen, houden ze de producent verantwoorde­lijk. Wel, voor die druk lijkt Mona nu te zijn gezwicht. Mijn Verwenkwark is niet meer te verkrijgen. De schappen in de supermarkt zijn gevuld met halfvolle nep-voedingsmiddelen.

Als Shell benzine verkoopt waar de helft minder energie in zit, is het concern binnen een maand failliet. Maar als voedingsproducenten hetzelfde doen, worden ze door de consumentenbond geprezen. McDonalds ligt onder vuur omdat iemand heeft getoond hoe ongezond het is alleen maar ongelimi­teerd bij McDonalds te eten. Sorry hoor, maar als ik alleen maar brood eet, word ik ook ziek. Dat valt mijn bakker toch ook niet te verwijten? Mijn bakker verkoopt prima brood. McDonalds verkoopt prima hambur­gers. En mijn groenteboer verkoopt prima groente. (Ik woon gelukkig in een stad met veel allochtonen, anders had ik geen groenteboer meer gehad.)

Mona's Verwenkwark is in schoollectuur opgevoerd als symbool van hedonisme. Ik begrijp dat niet. Ben ik hedonistisch omdat ik in plaats van een drie-gangen diner met de nodige wijn een bak kwark eet? Hedonistisch, dat zijn al die bewegingsarme volgevreten varkens die geen voedsel nodig hebben en toch blijven eten. Hedonistisch, dat zijn die eet-hobbyisten die uren zoet zijn met het nuttigen van de hoeveelheid calorieën die een Gronin­ger in 10 minuten naar binnen schuift. En dan heeft die Groninger ook nog tijd om zijn pet af te zetten en te bidden.

Voedingsproducenten moeten niet buigen voor door zichzelf ontoereke­nings­vatbaarverklaarde eetgestoorde vetzakken. Voedingsproducenten moeten voedsel produceren. Voedsel dat voedt. De hongerigen voeden, dat is hun taak. Niet ze voor gewassen vlees heen en weer laten rennen naar de supermarkt. En als de vetzakken dan toch zo nodig tegen zichzelf beschermd moeten wor­den, dan monteren we wel een valluik voor de voedselschappen. Wie zwaarder is dan 80 kilo dondert daardoor naar beneden.


Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.