UT-Catering gaat de beoogde bezuinigingsdoelstelling van 360.000 euro niet halen.
Ontslagen onder het vaste personeel sluit hoofd Catering Bart Dirne uit. Maar de organisatie moet platter, de kosten naar beneden, de kwaliteit omhoog en het studentenrestaurant misschien wel dicht, in het weekend.
`Het moment nadert waarop dat soort keuzes gemaakt moeten worden,' stelt Dirne vast.
`We hebben alles uit de kast gehaald, maar dat bezuinigingsbedrag halen we niet. In ons reorganisatieplan hebben we bewust de lat erg hoog gelegd. Die ambities zullen we bij moeten stellen.'
Bedoeling was dat de zogeheten centrale beschikbaarheidsbijdrage (de `subsidie' van de UT op de cateringexploitatie) in twee jaar van 380.000 euro naar 20.000 euro (eind dit jaar) zou gaan. Een aantal tegenvallers haalt echter een streep door die rekening.
`In het reorganisatie plan zijn we uitgegaan van een efficiencyslag bij de kantines. Van de negen zouden er vijf open blijven, maar dat zijn er nog steeds zeven. Hogenkamp is nog open en door de brand hebben we er in het Capitool eentje bij gekregen. Dat scheelt dus al de helft van de geraamde besparingen op die post,' rekent Dirne voor.
`En onze productiekeuken is sinds het vertrek uit de Bastille nog steeds buiten de campus gehuisvest. Dat kost meer dan vooraf begroot en het duurt ook twee keer zo lang als verwacht: drie in plaats van anderhalf jaar.' Bovendien is de drankomzet in de Bastille volgens Dirne gevoelig teruggelopen, doordat bij de verbouwing een aantal populaire borrelgelegenheden zoals Torenbar, Sociëteitsbar en Kegelbar sneuvelden.
Weliswaar stevent het cateringresultaat over het lopende jaar af op een verbetering van zo'n 25 procent ten opzichte van vorig jaar, maar genoeg is het niet. Extra maatregelen die Dirne de afgelopen weken afkondigde, waaronder het niet verlengen van een aantal tijdelijke contracten, moeten volgend jaar nog eens 10 tot 15 procent extra opleveren. Tegelijk met de besparingsmaatregelen is de span of control van de bedrijfsleiders voor de diverse cateringonderdelen verkleind. Dirne: `Er waren de laatste tijd te veel incidenten: dingen die fout gaan, waar de klant meestal niets van merkt, maar die voor veel druk en onrust in de organisatie zorgen. We gaan nu de aandachtsvelden van de eerstverantwoordelijkheden verkleinen, zodat ze sneller in kunnen grijpen en de kwaliteit en service kunnen verhogen.'
Met de genomen extra maatregelen is de rek zo ongeveer wel uit zijn personele en financiële organisatie, volgens Dirne. `Ik verwacht dat we de beschikbaarheidsbijdrage dus niet met honderd, maar met vijftig procent terug kunnen brengen. Als dat meer moet worden, zullen we met het college nog verdergaande maatregelen moeten bespreken. Bijvoorbeeld de sluiting van het studentenrestaurant in het weekend. Tachtig procent van de bezoekers die daar op zaterdag en zondag komen, hoort niet bij onze primaire doelgroep. Het blijft een prima service, maar het zijn wel hele dure uren die ons personeel daarvoor in het weekend maakt. Het moment nadert dat we dat soort keuzes aan het CvB moeten voorleggen.'
Het studentenrestaurant in de Bastille. De kans bestaat dat deze vernieuwde eetgelegenheid in het weekend dichtgaat.