Mensa exit, riant èn basaal eten in Bastille

| Redactie

Het is definitief gedaan met de mensa. Wie vanaf volgende week een maaltijd wil scoren, van basaal tot riant, moet naar het splinternieuwe studentenrestaurant in de Bastille. De aanpalende UnionBar, die `s avonds dienst doet als snackbar, opent eveneens zijn deuren. Reden voor een feestweek.


Twee jaar lang zochten de mensa-eters hun heil in de aangepaste kantine van de Horsttoren (voorheen WB). De vertrouwde stek in de Bastille werd verlaten om plaats te maken voor de verbouwing tot Union-bolwerk. Vele bouwplannen en begrotingen later (zie overzicht elders op deze pagina) keert nu de eetgelegenheid terug in de schoot van de Bastille. Dusdanig ge-upgrade dat ze geen mensa meer mag heten, maar omgedoopt is tot studentenrestaurant.

`Iedereen kan er nog steeds een basismaaltijd krijgen,' legt hoofd UT-Catering Bart Dirne uit. `Die is zelfs goedkoper geworden. Maar wie uitgebreider wil eten, kan daar via de verschillende uitgifte-eilanden net zo veel componenten aan toevoegen als hij zelf wil.'

Wie op die manier zijn lunch of diner zelf heeft samengesteld en langs de kassa is geschoven, kan zijn `componenten' verorberen op vier verschillende locaties: in de nieuwe glazen aanbouw (plus aangrenzend terras), in het souterrain waar de Belletrie-bibliotheek zat, in de naburige UnionBar, of in het Atrium. Wie kiest voor het souterrain vindt daar het oude mensameubilair terug dat ontworpen is door de legendarische Bastille-architect Piet Blom. Het Atrium wordt deels ingericht als binnenterras en dient ook als uitloop voor de nieuwe UnionBar, die in de planfase lange tijd als Dagcafé werd aangeduid.

Over de exploitatie van wat nu UnionBar heet is lang onderhandeld tussen UT-Catering en de Student Union. Uitkomst van de deal is dat de Student Union het dagcafé voor eigen rekening en risico gaat exploiteren, inclusief de snackbarfunctie die de UnionBar `s avonds van half acht tot half twaalf krijgt. Volgens Union-bestuurder Marlous Reijs zijn er met Catering goede afspraken gemaakt over het assortiment van het studentenrestaurant en de Union(Snack)Bar:

`Onze producten zijn aanvullend, niet concurrerend. Het studentenrestaurant beperkt zich tot de eenvoudiger artikelen en in de UnionBar bieden wij bijvoorbeeld broodjes aan in het wat luxere segment. Maar wel voor studentvriendelijke prijzen.' De exploitatie ziet Marlous met vertrouwen tegemoet. Sterker nog: `Elke euro die we overhouden laten we weer ten goede komen aan projecten en voorzieningen voor studenten. Maar het belangrijkste is dat we studenten met de UnionBar iets extra's bieden, waardoor er nog meer studenten naar de bruisende Bastille trekken.'

Ook de taakverdeling met het Theatercafé in de Vrijhof is volgens Bart Dirne goed geregeld. `Nu de Stek weer in de Bastille zit, wordt het Theatercafé een gewone kantine.' Met een opvangfunctie voor ontheemde bewoners van de Hogekamp (EL/TN), waarvan de kantine op de sluitingsnominatie staat.

De officiële opening van de nieuwe Bastillevoorzieningen vindt plaats tijdens het Ontbijt met de rector op dinsdagochtend 18 mei. Dit gaat met enig spektakel gepaard, waarover de betrokkenen niets los willen laten. In de feestweek wordt de lunch- en dinertijd opgeluisterd met optredens van campusverenigingen en strooien de uitbaters van (Snack)Bar, restaurant, Stek, en UnionShop met kortingen en tegoedbonnen. Voor het hele programma zie www.studentunion.utwente.nl


Bart Dirne en Marlous Reijs: …goede afspraken gemaakt…

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.