'We waren met een groep buitenlanders. Finnen, Portugezen, Duitsers, Fransen, een Australiër en twee Amerikanen. Iedereen mocht naar binnen. Alleen Rob en ik niet. Volgens de portier waren wij Engelsen en die wilde hij niet in de zaak hebben. Eerst moesten we daar om lachen, maar hij bleek het serieus te menen', meldt een verontwaardigde Rod McCurdy. Hij hoorde later dat het niet te druk was in de zaak en volgens hem was van dronkenschap eveneens geen sprake. 'We zijn naar een andere discotheek gelopen en konden zonder problemen naar binnen. Daar vonden ze het maar een raar verhaal dat we er bij New York niet in mochten'.
Gerard Haarhuis van discotheek New York heeft niet zelf aan de deur gestaan. 'Maar ik kan me er wel wat bij voorstellen. Wij zijn huiverig als het om Engelsen gaat. Ze komen van de militaire basis in Duitsland en als ze te veel drinken is het altijd mot. Eigenlijk wordt het altijd vechten als ze binnen zijn'. Hij vindt het vervelend dat de Amerikanen voor Engelsen zijn aangezien en daarom niet naar binnen mochten. 'Als ze hun paspoort hadden kunnen laten zien hadden ze geen problemen gehad'.
De politie van Hengelo heeft ook slechte ervaringen met vervelende Engelsen en kan zich voorstellen dat de portier van de discotheek heel voorzichtig is. 'Het is een begrijpelijke reactie, maar een slechte selectie', vindt A. Staman, vervangend voorlichter van de politie Hengelo. Hij hoort vrijwel nooit klachten over discriminatie als het gaat om Hengelose uitgaansgelegenheden. 'We hebben binnenkort toch een gesprek met de eigenaar van New York en we zullen het in ieder geval aankaarten'.
McCurdy is er ondertussen nog steeds boos over. Het avondje stappen was grondig bedorven. 'Ze kunnen je toch niet weigeren omdat je Engels spreekt! Ik vind dat discriminatie'. Hij beraadt zich nog op verdere actie, maar één ding is zeker; in discotheek New York zien ze hem voorlopig in ieder geval niet terug.